Élet-Stílus

A magyarok haláluk után sem jótékonykodnak

Gyaszgyertya(960x640).jpg (Array)
Gyaszgyertya(960x640).jpg (Array)
Száz ember közül csak négy magyarnak van végrendelete.

A 30 és 65 év közötti korosztály alig több mint harmada tervezi, hogy a jövőben végrendelkezik. Egy felmérés szerint a jövedelmi helyzet és az életkor ugyan befolyásoló tényező, de a magyarok – meglepő módon – életkoruk előrehaladtával egyre kevésbé tartják fontosnak a végrendelkezést.

A végrendelkezési szokásokat feltérképező kutatás arra kereste a választ, fontosnak tartják-e a magyarok a végrendelkezést, akarnak-e végrendeletet írni, megjelölnének-e abban kedvezményezettként valamilyen jótékonysági szervezetet?

A válaszadók 86 százaléka állította, tisztában van vele így is, mi történik a vagyonával halála után, a magyarok közel fele pedig halála után sem jótékonykodna hagyatékából. (Mint korábban megírtuk, a magyarok – életükben is – elkeserítően keveset jótékonykodnak.)

A kutatás eredményei szerint a magyarok többségét általában hidegen hagyja ez, csak a válaszadók 36 százaléka véli úgy, hogy végrendeletet írni fontos.

Érdekes, hogy a 30-49 éves korosztály nagyobb fontosságot tulajdonít a végrendelkezésnek, mint az 50 és 65 év közöttiek. A nemek és a településtípus tekintetében nincs említésre méltó eltérés, de a jövedelmi helyzet befolyásolja, ki mennyire tekinti valaki fontosnak a végrendelkezést. A legszerényebb körülmények között élők a végrendelet írását kevésbé tartják fontosnak (28%), mint a gazdagabbak (37-41%).

A megkérdezettek 8 százaléka nem tudja, mi történik a vagyonával. 6 százalékot nem is érdekel, mert ez már nem az ő gondja. A válaszadók 46 százaléka semmilyen jótékonysági szervezetet nem jelölne meg örököséül, akik viszont igen, ők elsősorban gyermekeket támogató intézményeket támogatnának – kivéve Nyugat-Dunántúlon, ahol inkább az állatokon segítenének. Összességében a válaszadók 26 százaléka gyermekeket támogatna, 17 százaléka állatokkal foglalkozó szervezetet, 12-12 százalék pedig a fogyatékkal élőket és az időseket segítené. A reprezentatív kutatást a 4Life Direct biztosítás közvetítő megbízásából a Trend International Market Research Kft. készítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik