Élet-Stílus

Káromkodni ku***ra nőies

Mostantól megvan a frappáns visszavágás, ha egy férfit arra kérnek, vigyázzon a szájára, hiszen hölgyek is vannak a társaságban.

Egy kutatás ugyanis kiderítette, hogy a hölgyek (legalábbis az angol lédik) gyakrabban használják a „fuck” (magyarul nagyjából a szexuális reprodukcióra használt, trágár ige) szót, mint a férfiak. A több évtizedes kutatásban, amely csak 2018-ban ér majd véget, és amelyben 376 britet vizsgáltak, azt találták, hogy 1990-ben a férfiak minden egymillió szóból ezerszer dobtak egy „fuck”-ot, míg a nőknél ez a szám mindössze 167 volt. Igen ám, de azóta eltelt 25 év, és 2014-re már azt mutatták az eredmények, hogy a nők több mint háromszor annyit káromkodnak, mint egy generációval korábban, 546-szor „bazmegolva” egymillió szavanként, míg a férfiaknál szinte a korábbi adat felére csökkent az adat, 540-re.

Így már hivatalos, hogy a szebbik nem egyben a szebben (de legalábbis gyakrabban) káromkodó nem is.

Egyébként a brit hölgyek a másik leggyakrabban használt angol káromkodást, a „shit”-et is előszeretettel használják (elsősorban ürülék megnevezésére szolgál, de önmagában felkiáltásként csalódottság, düh kifejezésére is alkalmas, mint a magyar nyelven a fenébe, vagy a francba). Ez már 1990-ben is így volt, amikor a brit nők négyszer annyit használták ezt a szót, mint a férfiak, mostanra azonban annyira belejöttek, hogy már több mint tízszer annyiszor „szaroznak”.

Nálunk persze sokkal nehezebb lenne egy ilyen vizsgálatot végrehajtani, hiszen nem két árva káromkodást kellene vizsgálni, hanem legalább harmincat, ha csak a leggyakoribbakat nézzük.

(Newser)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik