Élet-Stílus

Elátkozott középkori kútra bukkantak

Szent Anna kútjának a kezdetekben varázserőt tulajdonítottak egykor a mai Liverpool mellett fekvő településeken. A Rainhill és Sutton St Helens között fakadó víz állítólag nem csak a szem, és a bőr betegségeit gyógyította, de képes volt lemosni az ember bűneit is.

A kút aztán hosszú időre eltűnt. Betemették, a helye beleolvadt egy szántóba, így szinte nyoma sem maradt. Nemrég mégis megtalálták egy farm területén a régészek, akik több száz éves feljegyzésekben bukkantak a nyomára. Az ásatást vezető archeológus, Jamie Quartermaine szerint, a körülményekhez képest Szent Anna kútja egész jó állapotban.

A kút kereke, és a homokkövekből épített, szögletes káva is egyértelműen középkorból származik. A név arra utal, hogy a XIV. század utáni építményről van szó, mert csak akkor terjedt el Angliában Szent Anna kultusza.

Kép: Wikipédia
Kép: Wikipédia

A pontos dátum meghatározása fontos, sok csodatévő forrásról és kútról derült ki ugyanis, hogy a középkori legendájukat valójában a XIX. században költötték – mondja Alexandra Walsham, a cambridgei Trinity College modern történelem professzora.

A legenda szerint a kút mellett valaha egy kisebb kolostor állt, amiben 12 szerzetes élt, akik a zárda kiterjedt birtokainak jövedelméből éltek. A történet úgy tartja, hogy a kút attól kezdve lett varázserejű, hogy egy napon Szent Anna megfürdött benne. Ez után annyi vándor érkezett a csodatévő vízhez, hogy hamarosan egy háromszobás épületet kellett emelni a kút mellé. A szent komplexumot két szerzetes gondjaira bízták.

Később, a XVI. század elején vita alakult ki a kolostort vezető Delwaney atya, és szomszédos uradalmat igazgató Hugh Darcy között, a birtokhatár, és kúthoz vezető miatt. Egy napon aztán Darcy azt mondta a főszerzetesnek, hogy a maga részéről ő befejezte a vitát, Delwaney atya úgysem lesz már sokáig a pozíciójában.

Kép: Wikipédia
Kép: Wikipédia

Két nappal később királyi megbízottak érkeztek, és elkobozták az egyháztól a kutat, és a kolostort is. (Mindez akkoriban történt, amikor VIII. Henrik függetlenítette az anglikán egyházat Rómától.) Delwaney atya pontosan tudta, hogy Darcy fontos szerepet játszott a lefoglalásban, hiszen az láthatóan jól ismerte a királyi megbízottakat.

Az atya és intéző is Szent Anna kútja mellett álltak, amikor Delwaney fogát vicsorgatva azzal átkozta meg Darcyt, hogy pontosan egy év és egy nap múlva halott lesz. A szerzetes aztán összeesett és meghalt.

Három hónappal az átok elhangzása után, egy rejtélyes betegségben meghalt az intéző elsőszülött fia, nem sokkal később pedig súlyos anyagi veszteség is érte. Darcy teljesen lezüllött, majd egy éjjel, tökrészegen, nyom nélkül eltűnt a fogadóból. Másnap a kútban találták meg a holttestét. Arccal a vízben feküdt, a feje betörve.

A hátborzongató terjedése ellenére a kutat még sokáig keresték a gyógyulni vágyók, későbbi betemetődésének nincs köze az átokhoz. Tamsin Cooke, az angol történelmi örökségért felelős hivatal vezetője azt nyilatkozta, hogy sikerült megegyezniük a farm tulajdonosaival, így Szent Anna „varázskútja” hamarosan újra várni fogja a vándorokat.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik