Élet-Stílus

Füstölög a fél internet agya: te rájössz a megoldásra?

Adott három doboz, három állítás, és egy axióma, ami alapján csak egyetlen helyes megoldása lehet a feladványnak, ami csak elsőre tűnik bonyolultnak, de azért rejt néhány csapdát, amikbe könnyen bele lehet esni.

A logikai feladványt a brillant.org című fejtörőportálra töltötték fel, és már több százezren próbálták megfejteni, ki több, ki kevesebb sikerrel. Neked, vajon menni fog?

Adott három doboz, kettő teljesen üres közülük, a harmadikban azonban van egy autó. Minden dobozon szerepel egy állítás is, amikről azt tudjuk, hogy csak az egyik igaz, a másik kettő hamis. Aki kitalálja, hogy melyik dobozban van az autó, az megnyerte, hazaviheti.

dobozos-autok

Tehát a három állítás:

1-es doboz: Az autó ebben a dobozban a van.

2-es doboz: Az autó NEM ebben a dobozban van.

3-as doboz: Az autó NEM az 1-es dobozban van.

Még egyszer: csak az egyik dobozban van autó, és a három állítás közül csak az egyik igaz. És ne felejtsd el, hogy a feladat sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Nos, tudod már melyik dobozban van az autó? Ha nem, vagy ha szeretnéd ellenőrizni magad, görgess lejjebb a megfejtésért!

 

Fotó: Vezess.hu
Fotó: Vezess.hu

 

A helyes megoldás: a 2-es dobozban van az autó.

Miért? Mert ha az 1-esben lenne, akkor az első, és a második állítás is igaz lenne, és tudjuk, hogy csak egy igaz állítás van. Ha a 3-as dobozban lenne, megint csak két igaz állításunk lenne: a harmadik, és a második is, csak az első lenne hamis. Ha viszont az autó a 2-es dobozban van: akkor első, és a második állítás is hamis, a harmadik pedig egyedül igaz. Logikus, nem?

(via: indy100 / The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik