Élet-Stílus

A lengyel harangtorony, ami elűzi a rossz időt hozó ördögöket

A bigott katolikus országként elkönyvelt lengyeleknél sokszor az ősi, pogány hagyományok keverednek a keresztény tanokkal, néha érdekes emlékhelyeket vagy épületeket eredményezve.

A lengyeleknél számos legenda, vagy kereszténységet megelőző szokások keverednek a lakosság 87,5 százaléka által vallott katolikus tanokkal, így nem meglepő, hogy az országban járva sokszor fura épületekbe futhatunk bele – ezek közül az egyik legmeglepőbb mindenképp a szlovák-lengyel határ közelében fekvő kis falvak egyikében, Koniówkában álló torony, melynek harangja a hagyomány szerint elriasztja a felhőördögöket.

Az évezredes szláv legenda emlékét őrző, 2008-ban jórészt újjáépített – az előző, évszázadokon át álló torony néhány, őrizetlenül hagyott gyertya miatt gyulladt ki, és égett le – épületben egy apró oltár és egy harang bújik meg. Hasonló épületek egykor az egész környéket behálózták, abban a reményben, hogy harangjukkal képesek elhessegetni egy éppen a falvak felé tartó óriási vihart.

dsc_0555

Az ősi történet szerint egykor Isten és az ördög kőhajító versenyt rendeztek, de míg az Isten által a földre hajított kövek háromszor is angyallá változtak, az ördögéi pedig egyszerűen csak széthasadtak, a gonosz borzalmasan mérges lett, és újabb követ dobott el, ami földet érésekor életet adott a Płanetnikoknak, akiket az Úr végül nem száműzött a Pokol legmélyebb bugyraiba, hanem elengedte őket, és rájuk bízta az időjárás manipulálásának képességét. Azok persze éltek is a lehetőséggel, így kedvenc elfoglaltságok, a füstevés két felvonása közti szünetben örömmel gyújtottak tüzeket, vagy dobáltak villámokat a földre. Néha le is jöttek az emberek közé, felfordulást okozva, majd ráunva a mókára egy szivárványon másztak vissza a felhők közé.

Észérvekkel és erővel se lehetett azonban megyőzni őket, így a falvak végül magas tornyok építésébe kezdtek, hogy az azokba rejtett harangokkal tarthassák távol a jégverést, óriási vihart és fagyot hozókat eltántoríthassák attól, hogy a közelben ólálkodjanak.

Kérdés persze, mekkora sikerrel.

Az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik