Élet-Stílus

A lengyel harangtorony, ami elűzi a rossz időt hozó ördögöket

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 11. 02. 14:06

A bigott katolikus országként elkönyvelt lengyeleknél sokszor az ősi, pogány hagyományok keverednek a keresztény tanokkal, néha érdekes emlékhelyeket vagy épületeket eredményezve.

A lengyeleknél számos legenda, vagy kereszténységet megelőző szokások keverednek a lakosság 87,5 százaléka által vallott katolikus tanokkal, így nem meglepő, hogy az országban járva sokszor fura épületekbe futhatunk bele – ezek közül az egyik legmeglepőbb mindenképp a szlovák-lengyel határ közelében fekvő kis falvak egyikében, Koniówkában álló torony, melynek harangja a hagyomány szerint elriasztja a felhőördögöket.

Az évezredes szláv legenda emlékét őrző, 2008-ban jórészt újjáépített – az előző, évszázadokon át álló torony néhány, őrizetlenül hagyott gyertya miatt gyulladt ki, és égett le – épületben egy apró oltár és egy harang bújik meg. Hasonló épületek egykor az egész környéket behálózták, abban a reményben, hogy harangjukkal képesek elhessegetni egy éppen a falvak felé tartó óriási vihart.

Az ősi történet szerint egykor Isten és az ördög kőhajító versenyt rendeztek, de míg az Isten által a földre hajított kövek háromszor is angyallá változtak, az ördögéi pedig egyszerűen csak széthasadtak, a gonosz borzalmasan mérges lett, és újabb követ dobott el, ami földet érésekor életet adott a Płanetnikoknak, akiket az Úr végül nem száműzött a Pokol legmélyebb bugyraiba, hanem elengedte őket, és rájuk bízta az időjárás manipulálásának képességét. Azok persze éltek is a lehetőséggel, így kedvenc elfoglaltságok, a füstevés két felvonása közti szünetben örömmel gyújtottak tüzeket, vagy dobáltak villámokat a földre. Néha le is jöttek az emberek közé, felfordulást okozva, majd ráunva a mókára egy szivárványon másztak vissza a felhők közé.

Észérvekkel és erővel se lehetett azonban megyőzni őket, így a falvak végül magas tornyok építésébe kezdtek, hogy az azokba rejtett harangokkal tarthassák távol a jégverést, óriási vihart és fagyot hozókat eltántoríthassák attól, hogy a közelben ólálkodjanak.

Kérdés persze, mekkora sikerrel.

Az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.