Élet-Stílus
Tótszentmárton, 2014. február 28.
Pálinkát tölt egy nő egy borospincében a torkos csütörtökön a tótszentmártoni Kámán-hegyen 2014. február 27-én este. A több száz éves horvát hagyomány szerint a nők a nagyböjt kezdete előtti csütörtökön a férfiak nélkül mulathattak a pincékben.
MTI Fotó: Varga György

Van egy terület, ahol megvalósult a nemek közötti egyenlőség

24.hu
24.hu

2016. 10. 25. 16:47

Az egyenlő munkáért, egyenlő fizetés elve, még a legfejlettebb nyugati társadalmak többségében sem valósult meg a nemek tekintetében, ahogy az is rettentő távolinak tűnik, hogy ugyanannyi női vezető, és politikus legyen, mint férfi.  A XXI. század elejére, egyetlen területen érték utol teljesen a nők a férfiakat. Ez pedig nem más, mint az alkoholfogyasztás.

Készült egy monstreanalízis, ami 4 millió, 1891 és 2001 között született ember történetét vizsgálta. Az derült ki belőle, hogy az 1900-as évek elején születettek közül, a nőkhöz képest kétszer annyi férfi ivott rendszeresen, háromszor annyi férfi volt a problémás alkoholfogyasztók között, és a 3,6-szor több férfi szenvedett alkoholizmus kiváltotta betegségben.

Száz évvel későbbre ezek a különbségek szinte felszívódtak. Manapság csak 1,1-szer több a rendszeres alkoholfogyasztó férfi, 1,2-szer több a problémás ivó, és csak 1,3-szor annyian betegszenek bele az alkoholizmusba a nőknél.

Az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói a világ minden tájáról kaptak adatokat, de Észak-Amerika, és Európa jelentős túlsúlyban voltak. Azt írják, hogy bár az alkoholizmust, és a túlzott alkoholfogyasztás okozta betegségeket történelmileg tipikusan férfiproblémáknak tartottuk, ma már egyáltalán nem így van. Különösen a fiatal nők veszik fel egyre inkább a versenyt a férfiakkal ivászatban.

Mark Petticrew, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora azt mondja, bár adná magát a következtetés, hogy mindezt a nemi szerepek folyamatos változása okozza, nem ez a helyzet. Mindössze annyi történt, hogy a szeszipar, és a marketingesek meglátták a nőkben a célcsoportot, ezért egyre több a nőket, és különösen a fiatal nőket célzó alkoholreklám.

(BBC)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.