Élet-Stílus

Próbáld ki, milyen egy hónap alkohol nélkül: itt a Száraz November

A kezdeményezés célja, hogy kiderüljön, milyen a viszonyod az alkohollal, de arra is keresik a választ, hogy milyen szerepet tölt be a szesz a társadalomban.

Egy hónapig ne fogyasszunk alkoholt – erről szól a Száraz November nevű kezdeményezés, amelynek szervezője, Dávid Ferenc azt mondta a 444-nek: nem az a cél, hogy soha többet az életben ne igyon senki szeszt, hanem az, hogy ismerjék meg jobban az emberek önmagukat, és a saját viszonyukat az örömforrásukkal szemben.

Társadalmi normák szintjén is vannak bajok

Tavaly már tartottak Száraz Novembert, akkor a Tilos Rádióban futó 7térítő című műsor stábja, barátaik és hallgatóik egy csoportja vágott bele az alkoholmentes hónapba, nagyjából 120 emberről tudnak. Dávid Ferenc a 7térítő műsorvezetője, valamint az ártalomcsökkentéssel és felépüléscentrikus addiktológiával foglalkozó Kék Pont munkatársa.

A Száraz November félig játék, ami segíthet abban, hogy megismerjük az alkoholhoz fűződő viszonyunkat, de van egy súlyos társadalmi üzenetet hordozó oldala is, mégpedig az, hogy Magyarországon mintegy egymillió alkoholbeteg élhet, de az országnak nincs alkoholstratégiája, ötlet sincs, hogy mit kezdjenek ezekkel az emberekkel. Ezért a kezdeményezésnek az is célja, hogy beindítson egy beszélgetést arról, hogy az alkohol milyen szerepet tölt be a társadalomban.

Dávid Ferenc azt mondta: itthon a kormányzat mindig kiszolgálta az alkoholforgalmazókat. Szabályozói szinten és társadalmi normák szintjén is súlyos gondok vannak: itthon bőven lehetségesek az olyan happy hour akciók, amiket egyre több országban visszaszorítanak, és tele vagyunk olyan panelekkel, mint hogy „egy-két sörtől nem lesz bajod”, vagy hogy „mindenki iszik, nincs ebben semmi különös”.

A második héttől jönnek a pozitív élmények

A Száraz Novemberre mindenkit várnak, aki legalább hetente fogyaszt alkoholt, a fő célcsoport pedig azokból áll, akiknél sokszor nem telik el úgy délután, vagy este, hogy ne csúszna le egy-két sör. A tavalyi tapasztalatok alapján Dávid Ferenc azt mondta: az utóbbiak az első pár napban eléggé kutyául fogják érezni magukat, a második héttől viszont már sokkal jobb lesz minden, elkezdenek jönni a pozitív élmények.

Akkor jó, ha valaki úgy jön bele ebbe a játékba, hogy tényleg eldönti, most meg akarja nézni, hiányozna-e neki az alkohol a hónapban – mondta, hozzátéve, hogy ha valaki nem bírja megtartani az alkoholmentességet, az mindenképp egy üzenet. A kiesőknek felajánlják, hogy ha foglalkoznának ezzel, szeretnének erről beszélni, keressék a Kék Pontot.

A résztvevőknek közös programokat is ajánlanak, abban is bíznak, hogy autonóm közösségek alakulnak ki. A kezdeményezésről továbbiakat a 444 cikkében lehet olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik