Élet-Stílus

Hét új szentet avatott a pápa

Hét új szentet avatott vasárnap a vatikáni Szent Péter bazilikában Ferenc pápa, aki szentbeszédében az imádság erejére hivatkozott, és azt kérte, “ne azért imádkozzanak, hogy megnyerjék a háborút, hanem azért, hogy megnyerjék a békét”.

A katolikus egyházfő több tízezres tömeg előtt avatta szentté

  • José Gabriel del Rosario Brochero argentin papot, akit a nép “gaucho atyának” nevezett, mivel öszvérháton járta be egész egyházmegyéjét,
  • Manuel González García spanyol püspököt és
  • a hitéért 14 évesen mártírhalált halt mexikói José Luis Sánchez del Río világi vértanút.

A szentté avatottak között volt

  • az életüket őshonos, illetve elhagyott gyermekek nevelésének szentelő Lodovico Pavoni és
  • Alfonso Maria Fusco olasz pap, valamint
  • a francia forradalom idején meggyilkolt Salomon Leclercq francia karmelita szerzetes, vértanú és
  • a Szentháromságról elnevezett Erzsébet nővér, született Élisabeth Catez francia karmelita apáca.

Elérték a célt, az imádságnak hála nagylelkű és hűséges lett a szívük, minden erővel imádkoztak, harcoltak és győztek, mondta Ferenc pápa az új szentekről. Majd hozzátette: Erre a spirituális életmódra kér bennünket az egyház: ne a háborúban, hanem békében aratott győzelemért imádkozzunk.

Az egyházfő kifejtette, hogy ” kereszténység törvénye szerint” “kitartónak kell lenni az azért való imádkozásban, hogy erősek legyünk a hitben és a tanúságtételben.”

“Az imádság nem egy ideális világba való menekülés, nem egy hamis nyugalomba való menekvés. Épp ellenkezőleg, imádkoznunk és harcolnunk kell, hagyni, hogy a Szentlélek imádkozzon bennünk”, mondta az egyházfő, aki a szentek kapcsán megjegyezte, hogy ezek a férfiak és nők mélyen behatoltak az imádság misztériumába.

A szentté avatási ceremóniára jelentős küldöttségek érkeztek az érintett országokból: Argentína delegációját Mauricio Marcri államfő vezette, Olaszország, Spanyolország és Franciaország pedig miniszteri szinten képviseltette magát.

A kiemelt képen José Gabriel del Rosario Brochero.

(El Litoral, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik