Élet-Stílus

Egy tarajos sül lenyelt tüskéje szúrta át egy nő szívét

Nagy meglepetés ért egy 49 éves nőt, miután megtudta, hogy mi okozta mellkasi fájdalmait. Mint kiderült, a meg nem nevezett nőnek úgy sikerült lenyelnie egy tarajos sül tüskéjét, hogy észre sem vette, és az végül a szívénél átszúrta az aortáját – írta a LiveScience, egy amerikai orvosi szaklapban ismertetett esetről.

A beszámoló szerint a nőnél először pánikbetegséget állapítottak meg az orvosok, amikor először ment be egy kórházba nehéz légzésre, valamint mellkasi fájdalmakra panaszkodva, amik csak rosszabbak lettek, amikor lefeküdt. Miután panaszai nem szűntek a nő egy héttel később egy másik kórházba ment, ahol az orvosok észrevették, hogy túl sok folyadék gyűlt össze a nő szívburkában, valamint egy “nehezen meghatározható zavart” találtak az aorta falában.

A nőt benntartották, hogy további vizsgálatokat végezzenek rajta, és leszívják a szívburokból a folyadékot, amit azonban hat nap alatt még két további alkalommal meg kellett ismételniük. A legutolsó alkalommal már vért is találtak a folyadékban, ezért megműtötték a nőt, akinek az aortájából egy „fekete, hegyes tárgyat” emeltek ki. A tárgyról később megállapították, hogy egy tarajos sül tüskéje.

A nő a műtét után elmondta: néhány héttel a tünetek megjelenése előtt a kutyája összeverekedett egy tarajos süllel,és utána több tüskét is ki kellett szednie kedvencéből. Ekkor nyelte le a szívét megsértő tüskét, ami azután érte el az aortáját, hogy keresztülszúrta a nyelőcsövét.

Az esetről beszámoló szaklap adatai szerint nagyon ritka, hogy lenyelt idegen tárgyak átszúrják a nyelőcsövet: ilyen csak az esetek egy százalékában történik. Ugyanakkor megemlítik, hogy több mint száz olyan esetről tudni, amikor lenyelt halszálka átszúrta a nyelőcsövet és megsértette az aortát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik