Afrika közepén speciális központokba gyűjtik az albínókat

A fekete kontinens jó részén varázslattal teli, vagy épp átkozott emberekként tekintenek az albínókra, így egész életükben halálos veszélynek vannak kitéve.

A fekete kontinens legtöbb országában, így Tanzániában is furcsa szemmel néznek az albínókra: egyesek úgy tartják, hogy testrészeik mágikus erővel bírnak, mások pedig átkozottnak, és rossz szerencsét vonzónak hiszik őket. Zimbabwéban az elmúlt években például tucatnyi albínó nőt erőszakoltak meg, mert az a hír kelt szárnyra, hogy ez a legbiztosabb mód a HIV-ből való gyógyulásra. A helyzet Maliban, vagy Szudánban sem fényesebb: itt egy egyszerű utcai találkozás is balszerencsét hoz.

Mindez a lényegen azonban nem változtat, hiszen embervadászok és boszorkánydoktorok egész sora áll készen az év minden napján arra, hogy megtizedelje a számukat, szerveiket pedig varázsfőzetek, vagy talizmánok készítésére használják.

Tanzániában az elmúlt évtizedekben annyira megugrott az albínók ellen elkövetett gyilkosságok száma (az elmúlt öt évben több, mint száz ilyen esetről , hogy a kormány közbelépése halaszthatatlanná vált: speciális központokat hoztak létre, ahol a hasonló pigmenthiánnyal küzdők együtt, békében élhetnek.

Ezek közül a legnagyobb a Kabanga, amely kimondottan gyerekekre specialzálódott. A fotós Ana Palacios
az elmúlt négy év során három alkalommal is járt itt, hogy a fotóin át betekintést nyerhessünk ebbe a ritkán látható világba.

03-albinosintanzania_anapalacios
02-albinosintanzania_anapalacios
11-albinosintanzania_anapalacios
10-albinosintanzania_anapalacios
09-albinosintanzania_anapalacios
06-albinosintanzania_anapalacios
07-albinosintanzania_anapalacios
05-albinosintanzania_anapalacios
34-albinosintanzania_anapalacios
22-albinosintanzania_anapalacios
20-albinosintanzania_anapalacios
19-albinosintanzania_anapalacios
18-albinosintanzania_anapalacios
17-albinosintanzania_anapalacios
16-albinosintanzania_anapalacios
38-albinosintanzania_anapalacios
15-albinosintanzania_anapalacios
13-albinosintanzania_anapalacios
12-albinosintanzania_anapalacios
04-albinosintanzania_anapalacios

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.