Élet-Stílus

Szupererőt adott egy pasinak, hogy 700 napja nem nyúlt magához

Nem csak egyetlen ember, hanem egy több mint 200 ezer tagot számláló férfiközösség döntött úgy, hogy tartózkodik a maszturbációtól, és főleg az online pornótól. Tapasztalataikat a Redditen osztják meg egymással. Vannak, akik időszakosan, egy-egy „tisztulási folyamat” részeként választják az önmegtartóztatást, mások az önuralmukat tesztelik, és vannak olyanok is, akik mint a leszokott alkoholisták, egy életre meg akarnak szabadulni egy káros szenvedélytől.

Az utóbbiak közé tartozott az a Brohit felhasználónevű férfi is, aki több mint két és fél éve maszturbált utoljára. Azt írja, a vágyakozás, ami időnként rátör, semmit sem változott az elmúlt 700 napban, cserébe viszont, mintha szupererőt kapott volna. „Nagyon megnőtt az önbizalmam, tele vagyok energiával és képes vagyok tűpontosan koncentrálni bármire.”

A férfi szerint a szexualitás központba helyezése az egész társadalom látásmódját teljesen eltorzította.

„Lassan már tényleg nem fogunk tudni másra gondolni, csak a szexre, hogy milyen lenne azokkal a tökéletes testű nőkkel lefeküdni.”

Azt írja, ennek a felismerése vezetett ahhoz, hogy az önmegtartóztatást válassza. Ez nála nem csak a pornó, hanem a gyors kalandok elutasítását is jelenti. „Ha folyton üzenetekkel bombázok különböző nőket, vagy a randioldalakat bújom, egy kis szex reményében, az mennyiben más, mint a maszturbálás?” – teszi fel a kérdést. Brohit azt vallja, hogy a boldogság, és az elégedettség belülről jön, nem szabad folyamatosan hajszolni, vagy pótszerekkel helyettesíteni őket.

A pornófüggőség egyébként valós, és a szélessávú internet elterjedése óta egyre gyakoribb és súlyosabb jelenség. Akik komolyabban rákapnak a bárhol elérhető, végtelen mennyiségű, bármilyen perverzió kielégítésére képes tartalmakra, azokat egy idő után, egyszerűen hidegen hagyja a valódi szex.

„Az online pornó hiperstimulációja hatalmas adag dopamint szabadít fel, és egyben hamis képet rögzít az agyban arról, hogy milyen a szex, ami komoly problémákat okoz a valós szituációkban” – mondja Robert Weiss, az Elements Behavioural Health nevű, különböző függőségeket kezelő amerikai klinikahálózat alelnöke.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik