Élet-Stílus

Péniszt ábrázoló rajz is van a Holdon hagyott műalkotáson

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 10. 05. 09:52

A mindössze körömnyi Holdmúzeum állandó kiállításán hat kortárs művész művei láthatóak, melyek közel fél évszázada várják az első látogatóikat.  

A Holdraszállás után egy amerikai művész, Forrest Myers megkereste a NASA-t, hogy támogassák az első, Holdra küldött műtárgy elkészülését, illetve célba juttatását. Az űrhivatal természetesen diplomatikus módon nem mondott nemet a többszöri kérésre, egyszerűen csak válasz nélkül hagyta a leveleket.

Myers azonban nem adta fel: felvette a kapcsolatot a kortárs művészeket új felületekre eljuttató Experiments in Art and Technology-val (EAT), akiken keresztül eljutott a Bell Laboratories egyik tudósához, Fred Waldhauerhez. Közös munkájuk során telefonos áramkörök gyártásához használt technológiákkal végül hat művész – John Chamberlain, Forrest Myers, David Novros, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, valamint a legendás Andy Warhol – rajzát gravírozták bele húsz apró kerámialapba, melyek közül egyet az Apollo-12 holdraszálló egységének lábára terveztek rögzíteni.

Ehhez Waldhauer megkérte az ezen dolgozó ismerősét, a Grumman Aircraft egyik mérnökét, aki az űrhajósok indulása előtt kevesebb, mint két nappal végül sikeresen rögzítette az apró, mindössze 1,9 x 1,3 cm-es lapot a modul egyik lábán, aranyfóliába burkolva.

Az Apollo-12 leszállóegysége

Myers persze megvárta, míg a legénység elhagyja a Holdat, és hazaindul, majd felhívta a New York Times-t, és átadta a bizonyítékokat.

De mi van a lapon?

A hat művész mindegyike egy egyszerű rajzzal járult hozzá az akcióhoz: Rauschenberg mindössze egy ferde vonallal, Novros egy fehér vonalakkal áramkörszerűen behálózott négyszöggel, Chamberlain egy újabb, áramkörszerű mintázattal, Oldenburg egy geometrikus Miki egérrel, Myers egy térbeli ábrával, Andy Warhol pedig

egy rakétának álcázott pénisszel.

Szép munka volt, Andy!

Fotók: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.