Élet-Stílus

Miért lakkozzák ki egy körmüket a legnagyobb macsók?

A kilencvenes évek elején, onnan lehetett tudni, hogy egy lány a nővé érés kanyargós útjára lépett, hogy egyik körmét kilakkozva érkezett meg az iskolába. Nehéz megérteni, hogy ha már, akkor miért nem az összes volt kifestve, de úgy tűnik, egyszerűen ez, vagy legalábbis ez volt akkor a világ rendje.

Most, 2016 októberében ugyanezt csinálják meglett férfiak. A közösségi portálokon egyre-másra tűnnek fel az egyik körmüket vörösre pingált macsók. Ők nyilván nem a nővé válásuk kezdetét akarják ezúton demonstrálni, hanem egy fontos ügyre, a gyermekek elleni erőszakra akarják felhívni a figyelmet.

A #PolishedMan (lakkozott férfiak) nevű kampányt egy ausztrál civil szervezet, a YGAP indította el, hogy ezzel tudatosítsák az emberekben: a világon minden ötödik gyermek lesz fizikai, vagy szexuális erőszak áldozata, a 18. születésnapja előtt.

Az akcióhoz, amivel a figyelemfelkeltés mellett pénzt is gyűjtenek az áldozatoknak, olyan hírességek csatlakoztak, mint Chris Hemsworth, színész, vagy Tyler Blackburn, színész és énekes.

Elliot Costello, a szervezet vezérigazgatója három éve indította el először a kampányt, miután Kambodzsában találkozott egy fiatal, Thea nevű lánnyal, akit fizikálisan és szexuálisan is folyamatosan bántalmaztak, miután a szülei meghaltak, ő pedig árvaházba került. Amíg beszélgettek Thea kilakkozta Costello körmeit, innen a kampány alapötlete.

„Az egész egy köröm kilakkozásával kezdődik, ami kérdéseket szül, és beszélgetésekhez vezet. A beszélgetések adakozásra ösztönöznek, az adományok pedig a megelőzésben, és a védelem nyújtásában segítenek bennünket”

– mondja a vezérigazgató.

A minden év októberében zajló körömlakkos kampányhoz sok nő is csatlakozik, például úgy, hogy szintén csak egy körmüket festik ki, vagy azt hirdetik a közösségi portálokon, hogy mennyire bejönnek nekik a lakkozott körmű pasik. Idén, eddig 275 ezer ausztrál dollár (valamivel több, mint 57 millió forint) jött össze a YGAP számláján.

(The Lad Bible)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik