Élet-Stílus

Faképnél hagyta gyógyszerszállító diplomatája Kim Dzsongunt

A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesülése alapján arról ír a The Guardian, hogy Észak-Korea egyik magasrangú, a pekingi nagykövetségen dolgozó diplomatája disszidált. A tisztviselő fontos feladatot látott el, ő gondoskodott annak a phenjani kórháznak a gyógyszerellátásáról, amely Kim Dzsongunt és családját is kezeli. A hírügynökség egy észak-korai ügyekre rálátó forrása szerint a Pekingben állomásozó, az észak-korai egészségügyi minisztérium kötelékébe tartozó diplomata és családja szeptember végén tűnt el.

Egy dél-koreai napilap szerint rajta kívül másik két észak-koreai hivatali fordított hátat a diktatúrának és kért menedékjogot a kínai fővárosban tartózkodó japán missziótól. A lap forrása szerint a disszidőrök nem diplomaták, a phenjani kormányiroda munkatársai lehetnek. Yoshide Sug, a japán kormány szóvivője tagadta a lap információit.

Elemzők szerint amennyiben az értesülések hitelesek, azok a közelmúlt számos hasonló eseteivel együtt arra utalhatnak, hogy meggyengült a phenjani vezetés stabilitása.  Dél-Korea nem kommentálta és nem is erősítette meg az értesüléseket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik