Élet-Stílus

Az úszó pokolban készített képeket az AFP fotósa – Legalább 22-en haltak meg az Európába tartó hajón

Drámai képeket készített az AFP hírügynökség fotósa, Arris Messinis egy Líbiából Európába tartó, menekülteket szállító hajó fedélzetén kedden. A háromszintes, fából készült hajóra az olasz partiőrség mellett a fotós felment.

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS
Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

A fedélezeten legalább ezer kétségbeesett ember zsúfolódott össze, a hatóság 28 holtteset talált. Messinis elmondása alapján az áldozatok többsége megfulladhatott. A fotós 22 holttestet számolt össze, de megítélése szerint több áldozat is lehetett a hajón.

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS
Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

A Líbiától északra fekvő nemzetközi vizeken az olasz partiőrség koordinálja a mentési erőfeszítéseket. Beszámolójuk szerint kedden 33 bevetésükön összesen 38 holttestet találtak az Európa felé tartó hajókon, 4655 menekültet tudtak megmenteni.

Az olasz partiőrség megérkezésééig a hajó segítség nélkül hánykolódott a nemzetközi vizeken, a spanyol légierő egy gépéből ledobott mentőcsónakokat dobott le. A fotós szerint a hajó fedélzetén pánik tört ki, mikor megérkeztek, többen a vízbe ugrottak.

A menekültek legújabb hullámával összesen körülbelül 132 ezer ember érkezett Olaszország déli partjaihoz abban reménykedve, hogy a szegénység és a kilátástalanság elől menekülve új életet kezdhetnek Észak-Európában. A France24 cikke szerint egyre többen kénytelenek Olaszországban menedékjogot kérni, ahol azonban túlterheltek a menedékközpontok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik