Élet-Stílus

Vörösre festették a szökőkutakat a „tamponadó” ellen tiltakozva

Svájcban luxusáfát vetnek ki a tamponra, ennek eltörléséért küzdenek.

Vörösre változott a szökőkutak vize kedden reggel Zürichben, miután ételfestéket öntöttek bele azok a nők, akik a svájci „tamponadó” ellen tiltakoznak. Az alpesi országban a napi fogyasztási cikkeket csak 2,5 százaléknyi áfa terheli, a tamponok és törlőkendők viszont a luxuscikkek adókulcsa alá esnek, és 8 százalékot kell utánuk fizetni.

Az Aktivistin.ch nevű szervezet szóvivője azt mondta: az akció célja, hogy tudatosítsák, hogy a menstruáció természetes biológiai folyamat. Ugyanakkor az emberek erről mégsem beszélnek, egy nő például soha nem kérne tampont mások előtt egy irodában.

A „tamponadó” eltörléséért kampányolók azzal is érvelnek, hogy a férfi borotvák nem esnek a magasabb áfakulcs alá, ezért az adószabályozás szexistának is mondható.

A zürichi önkormányzat nem örült az akciónak, szerintük a szökőkutak nem „politikai véleménynyilvánításra” valók. A városháza szóvivője azt mondta, úgy tűnik, könnyű lesz kitisztítani a szökőkutakat, de ha a szivattyúk tönkremennek, vádat fognak emelni. (Independent, fotó: Aktivistin.ch)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik