Élet-Stílus

Szófia egyik csendes utcájában pihen a világ legnagyobb csigája

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 09. 29. 12:29

Az unott tekintetű, szivárványszínekben pompázó állat valójában egy ötemeletes lakóház.

A bolgár főváros, Szófia külvárosainak egyike, Simeonovo nem tűnik épp turistacélpontnak, mégis évente külföldiek ezrei keresik fel, mindössze a csendes Simeonovsko Shoze egyik lakóháza miatt, ami a környező házak közül színével, formájával és méretével is kiemelkedik.

A szivárvány minden színében pompázó óriási csigaház leginkább egy ötletes tervező munkáját dícsérő óvodára vagy játszóházra emlékeztet, pedig az ötszintes épület valójában az építész Simeon Simeonov legismertebb alkotása.

A tervező az épületre egyetlen egyenes falat, vagy épp sarkot sem tervezett, sőt, a részletekre is figyelt: az utca felé nyíló ablakok beolvadnak a csiga testébe, kémény helyett egy apró méhet találunk, a levegőcserét pedig az állat szemein keresztül oldotta meg.

A két utca találkozásánál álló csigaházba értelemszerűen az állat száján léphetünk be, így az már a belépéskor szó szerint élve elnyel minket, így észrevehetjük, hogy az utcáról is jól látható játékosság a belső térben is folytatódik. A fűtőtestek is különböző állatok, vagy növélnyek formáját vették fel, így találunk a szobákban békákat, sütőtököket, de katicabogarakat is.

A tervező a környezettudatosságra is figyelt: az épület teljes egésze könnyűszerkezetes, környezetbarát anyagokból épült, bár erről az előtte elhaladóknak valószínűleg halvány fogalmuk sincs.

Fotók: Federhirn
vissza a címlapra

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.