Élet-Stílus

Szófia egyik csendes utcájában pihen a világ legnagyobb csigája

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 09. 29. 12:29

Az unott tekintetű, szivárványszínekben pompázó állat valójában egy ötemeletes lakóház.

A bolgár főváros, Szófia külvárosainak egyike, Simeonovo nem tűnik épp turistacélpontnak, mégis évente külföldiek ezrei keresik fel, mindössze a csendes Simeonovsko Shoze egyik lakóháza miatt, ami a környező házak közül színével, formájával és méretével is kiemelkedik.

A szivárvány minden színében pompázó óriási csigaház leginkább egy ötletes tervező munkáját dícsérő óvodára vagy játszóházra emlékeztet, pedig az ötszintes épület valójában az építész Simeon Simeonov legismertebb alkotása.

A tervező az épületre egyetlen egyenes falat, vagy épp sarkot sem tervezett, sőt, a részletekre is figyelt: az utca felé nyíló ablakok beolvadnak a csiga testébe, kémény helyett egy apró méhet találunk, a levegőcserét pedig az állat szemein keresztül oldotta meg.

A két utca találkozásánál álló csigaházba értelemszerűen az állat száján léphetünk be, így az már a belépéskor szó szerint élve elnyel minket, így észrevehetjük, hogy az utcáról is jól látható játékosság a belső térben is folytatódik. A fűtőtestek is különböző állatok, vagy növélnyek formáját vették fel, így találunk a szobákban békákat, sütőtököket, de katicabogarakat is.

A tervező a környezettudatosságra is figyelt: az épület teljes egésze könnyűszerkezetes, környezetbarát anyagokból épült, bár erről az előtte elhaladóknak valószínűleg halvány fogalmuk sincs.

Fotók: Federhirn
vissza a címlapra

Kommentek

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.