Élet-Stílus

A nő, aki ideges lesz, ha sztárok viselik a ruhát, amiért ő milliókat fizetett

„Minden bemutatón veszek valamit, mert muszáj" - mondja Christine Chiu, egy Beverly Hills-i plasztikai sebész felesége, majd rögtön hozzáteszi, miért: ha nem vásárol, akkor a következő show-n bukja az első sort. Nem ez az egyetlen dolog azonban, amivel számolnia kell: előfordul, hogy egy budapesti lakás árát fizeti ki egy ruháért, amit aztán A-listás hírességeken lát viszont.

Az haute couture a kézzel, legtöbbször egy tucatnyi ember által hónapokig készített ruhákat takarja. Ez a világ meglehetősen zárt, meghívásos alapon működik és a “tagság” nem átruházható. Nagyjából világszerte 2000 olyan vásárló van, aki megengedheti magának, hogy 100 ezer dollárt, azaz 28 millió forintot költsön egyetlen ruhára – egyikükkel beszélgetett most a Hollywood Reporter.

A 33 éves Chiu és barátnői évente kétszer Párizsba utaznak, ahol nemcsak megtekintik a legújabb couture kollekciókat, de mindegyikből vásárolnak is. Több íratlan szabály is vonatkozik ezekre a látogatásokra, például

  • soha nem szabad megkérdezni az árat,
  • akkor is vásárolni kell valamit, ha semmi sem tetszik,
  • tilos megkérdezni a többieket, hogy nekik mi tetszett – ugyanis a ruhák nagy százalékából egyetlen darab készül, így éles a harc.
Egy szett a 2017-es tavaszi-nyári Chanel couture kollekciójából. Forrás: Europress / Getty
Egy szett a 2017-es tavaszi-nyári Chanel couture kollekciójából. Forrás: Europress / Getty

Chiu hét éve járt először couture show-n (Chanel), a háromnapos látogatásai alatt pedig átlagosan napi négy bemutatóra megy el. A ruhákból kevés kivétellel készül egynél több darab, az egyik ilyen a vörös szőnyeg Hollywoodban.

A tervezők gyakran adják oda ezeket a szetteket egy-egy éjszakára A-listás hírességeknek. Az első öt évem a couture világában azzal telt, hogy elfogadjam: előfordulhat az, hogy egy híresség ingyen viseli azt, amiért én nem kevés pénzt fizetek. Néhány éve például foglalóztam egy Chanel-ruhát, amit aztán Jessica Chastain is viselt az Oscar-díj átadóján. Végig az járt a fejemben, hogy nem akarok második lenni

– mondta Chiu, aki azt is elmondta, mi a bevált taktikája ilyen helyzetekre. „Megnézem a hírességek fotóit és azt kérdezem magamtól, vajon tudnám-e jobban viselni a ruhákat, mint ők. Ha igen, akkor megveszem, ha viszont mondjuk Gisele Bündchen topmodell viselte, akkor keresek egy másik darabot” – tette hozzá.

A misztikus légkörnek egyébként praktikus oka van: a divatházak és a kreatívigazgatók nem szeretnék, ha a legjobb ötleteiket ellopná valaki. 

Chiu férje is profitál a feleség látogatásaiból: arra jöttek rá ugyanis, hogy a couture trendek befolyásolják a plasztikai sebészet csapásvonalait is. Ha például mindenhol hát nélküli estélyit látni, akkor valószínűleg megnő a melltartópánt körüli zsírleszívások száma, a köldökig kivágott dekoltázs pedig a mellimplantátumok kivételéhez vagy csökkentéséhez vezet. Érdekesség: az idei szezon a vállakra koncentrál, így például sokan jönnek a napsütés okozta károsodások eltávolításának céljából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik