Élet-Stílus

Meglepő hatást gyakorol a szex a férfiakra

Előfordult már veled, hogy szex után erős vágyat éreztél, hogy templomba menj, vagy elmondj egy imát? Ha igen, ne aggódj, mert tudományos magyarázat van rá. Pláne, ha férfi vagy.

A Duke Egyetem friss kutatása szerint ugyanis a szex megnöveli az Istenbe és vallásunkba vetett hitünket. A szexuális együttlét úgynevezett oxitocint, vagy más néven “ölelési hormont” termel a szervezetünkben, ami kulcsszerepet játszik a szerelemben.

Az oxitocin megtalálható minden emberi szervezetben, de szex, szülés és szoptatás közben stimulálódik. A kémikusok régóta tudták róla, hogy serkenti a bizalom és a szociális kötődés kialakulását, de a kutatók most rájöttek, a férfiak spiritualitásának fejlődésében is nélkülözhetetlen.

A spiritualitást és a meditációt a korábbi tanulmányok során az egészséghez és a jó közérzethez kapcsolták. Meg akartuk érteni a biológiai tényezőket, amelyek befolyással lehetnek a spirituális élményekre

– fogalmazott Dr. Patty Van Cappellen kutatási asszisztens.

Hogy teszteljék a férfiaknál a végbemenő kémiai reakciót, a résztvevők egyik felének oxitocint adtak, másoknak pedig placebót.

A vizsgálat végén azon férfiak, akiknek oxitocint adtak az orvosok, nagy százalékban fogalmaztak úgy, hogy a spiritualitás fontos szerepet tölt be az életükben.

Az eredményből kiderült, az oxitocin olyan pozitív érzelmeket váltott ki a férfiakból, mint a hála, a remény, az inspiráció és a nyugalom.

A kutatás szerint a nők több oxitocint termelnek a férfiaknál, de csak utóbbi nemnél vizsgálták eddig a hatásait.

(Mirror)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik