Élet-Stílus

Klubokban építik saját koporsóikat új-zélandi nyugdíjasok

Lehet félni a haláltól, de felesleges, jobb vidáman készülni rá. Ez lehetne a mottója azoknak az új-zélandi nyugdíjas kluboknak, ahová azért járnak idős emberek, hogy jó társaságban, és kellemes hangulatban barkácsolják össze saját koporsóikat.

Azt mondják, az elfoglaltság nem csak pénzt spórol nekik (illetve azoknak, akik majd eltemetik őket), de állandó magányukat is enyhíti. Az első koporsó klubot a most 77 éves, nyugdíjas nővér, Katie Williams alapította 2010-ben Rotourában. Az ötlet azóta elterjedt, ma már nagyjából egy tucat hasonló kör működik a szigeteken.

Katie Williams
Katie Williams

„A munkám és a korom miatt állandó gyászoló lettem. Sok embert láttam meghalni, aztán a temetésükön csak olyanok voltak, akikhez semmi közük sem volt életükben. Senki sem tudta róluk, hogyan éltek, nevettek, vagy szerettek. Úgy éreztem, az emberek az útjuk végén is több személyes törődést érdemelnének” – mondta.

A nővér a saját garázsában szervezte meg Kiwi Koporsó Klubot. Eleinte nem voltak sem alapanyagai sem szerszámai, és fogalma sem volt arról, hogyan készül egy koporsó. Aztán egy helyi vállalkozó segítségével végül mégiscsak beindult a barkácsolás, majd rövid idő alatt annyira felduzzadt a létszám, hogy a klub számára egy nagyobb műhelyt kellett bérelni.

Katie Williams
Katie Williams

A tagok amellett, hogy együtt vannak, úgy érzik, hogy valami hasznosat is csinálnak. Nem csak a saját koporsóikat készítik el, de babakoporsókat is gyártanak, amiket a helyi kórháznak adományoznak. A szintén 77 éves Jeanette Higgins, aki az elmúlt évben veszítette el lányát és a férjét is, azt mondja elsőre megfutamodott. Csak néhány hónap múlva tért vissza a klubba, aztán rájött, hogy az egész nagyrészt csiszolás, festés és dekorálás, az ember közben nem is igazán gondol a halálra.

„Szerintem egyébként egészségesebb szembenézni az elkerülhetetlennel. Az egész egy érzelmi felfedezőút, ami segít megfejteni… valamit. Én minden esetre úgy érzem, felkészültem. A koporsóm otthon vár rám egy szekrényben, előkészítve” – árulta el.

„Csak egy doboz, mindaddig, amíg nem fekszik benne valaki, addig meg, miért ne hozhatna bennünket össze?” – foglalta össze a koporsóklub lényegét Williams.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik