Élet-Stílus

Navigációs síszemüveg és termelői piac 2700 méteren

Ausztria egyik legnagyobb síszövetsége, a Ski amadé mind az öt régiójában komoly fejlesztéseket hajtott végre, hogy a decemberi szezonkezdetre mindenhol síelhető pályák fogadják a téli sportok szerelmeseit. A beruházásoknak nagy része a hóbiztos pályák létrehozását támogatja, de néhány egyéb érdekességgel is készülnek.

A síelés jövője

Aki már most szeretne bepillantást nyerni a síelés jövőjébe, annak a következő téli üdülését feltétlenül a Ski amadé síszövetségben kell eltöltenie. A hónapokon belül kezdődő új síszezonban ugyanis mind a 760 kilométernyi sípályán elérhető egy új okos síszemüveg, amelyen nem csak a környék valamennyi fontos és aktuális információja lesz leolvasható, de pontos sípálya-navigációval is kiegészül a kínálat, csaknem mint az autóban.

Fotó: Ski Amade
Fotó: Ski Amade

Nem kell mást tenni, mint megadni a kiindulópontot és a célállomást – és már indulhatunk is. Az okos síszemüveg megmutatja a fontosabb információkat a síkunyhókról, az időjárásról, a működő és lezárt sípályákról, továbbá felvonókról. Mindezek, valamint a navigációs utasítások a szemüveg jobb alsó sarkában jelennek meg, ahol az aktuális sebességünk is leolvasható. A sípálya-navigáció mellett a 2016/2017-es téli szezonra tovább bővítették a rendelkezésre álló információk mennyiségét is. A szemüveg felhívja a síelők figyelmét azokra az attrakciókra, amelyek mellett éppen elhaladnak. 50 méterre található egy hangulatos hütte? A szemüveg megmutatja egy fotóval a menedékházról. A sípálya egy pontján különösen látványos fotókat készíthetünk? A szemüveg felhívja rá a figyelmünket és meg is mutatja a kilátóponton található webkamera képét. Mindig a jobb alsó sarokban és mindig csak olyan méretben, hogy olvasható legyen, de ne korlátozza a látómezőnket. Emellett úgy is beállíthatjuk az okos síszemüveget, hogy egy bizonyos sebesség felett automatikusan kikapcsol.

Fotó: Ski Amade
Fotó: Ski Amade

Az Alpok legmagasabb termelői piaca

A Ski amadé vendégei már az elmúlt évben is ellátogathattak az Alpok legmagasabban fekvő termelői piacára. Ez a lehetőség akkor azonban csak egyetlen hétvégén állt rendelkezésre. A sikeres első év után a hegyi piac az idei téli szezonban már egy egész hétig, a 2017. március 18-tól 25-ig tartó, a sí és a bor témaköréhez kapcsolódó élményhét alatt tart majd nyitva. Emelkedik emellett azon síkunyhók száma is, amelyek mellett piaci standok találhatóak majd. Ennek köszönhetően a hüttében tett látogatást könnyedén összeköthetjük a piaci bevásárlással. A hóborította hegyek varázslatos kulisszája előtt, akár 2700 méteres magasságban felállított piaci standokon saját készítésű falusi termékek széles választékát kínálják a termelők: különféle sajtok, sonkák, vadhúsból készült szalámi és sok minden más található még a kínálatban. Ahol télen a síelők hódolnak kedvenc időtöltésüknek, ott nyáron tehenek, bárányok és kecskék legelésznek. Az Alpok legmagasabban fekvő piacán a nyár hozományát közvetlenül a sípálya mellett, tehát a termékek származási helyén vásárolhatjuk meg. Emellett a síelők bizonyos standokon mindjárt kóstolót is kaphatnak az olyan finomságokból, mint a hagyományőrző káposztás fánk vagy pongaui húsos tésztatáska. Így akár érdekes kulináris utazást is tehetünk a régióban a savanyútól az édesig, a kiadóstól a finoman fűszerezett ételekig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik