Élet-Stílus

Így ismerd fel a pszichopata kollégát!

Az Amerikai Pszicho, illetve Patrick Bateman óta tudjuk, hogy a topvállalatokban született pszichopaták dolgoznak. Persze Bret Easton Ellis regénye fikció, a valóságtól azért nem teljesen elrugaszkodott.

Egy friss pszichológiai kutatásból az derül ki, hogy jó eséllyel minden ember, a munkával töltött évei során legalább egyszer a kollégái között tudhat egy vérbeli pszichopatát. Az Ausztráliai Pszichológusok Társaságának Konferenciáján, Melbourne-ben ismertetett tanulmány szerint a nagyvállalatok karrieristái közül minden ötödik ember pszichopata.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyi kettős életet élő, mániákus sorozatgyilkos mászkál közöttünk. A legtöbbjük nem erőszakos, teljesen hétköznapinak tűnő ember, aki azonban magában hordozza a pszichopátia jellemvonásait.

Rövidtávon általában nagyon sikeresek, ők azok, akiknek üstökösként ível fölfelé a karrierje. Ez abból fakad, hogy a személyiségük nagyon megnyerő, pontosan tudják, hogy kivel, hogyan kedveltessék meg magukat. Ezzel együtt emberi kapcsolataikban felületesek, egocentrikusak, hiányzik belőlük a készség az empátiára, a bűntudatra, és hajlamosak nagy kockázatokat vállalni. Ők azok az emberek, akikkel bárki szívesen lóg, de nincsenek barátaik.

A rövidtávú előnyök hosszútávon könnyen visszaütnek: A pszichopaták amilyen könnyen hódítanak meg csúcsokat, olyan hirtelen tudnak hatalmasakat bukni. Tanácsos velük óvatosnak lenni, mert minden tekintetben hatalmas kockázatot jelentenek – fejtette ki Scott Lilienfeld, az atlantai Emory Egyetem kutatója.

(Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik