Élet-Stílus

Megdőlt a menstruációval kapcsolatos legnagyobb tévhit

Ha nők egy csoportja huzamosan egy helyen tartózkodik (például kollégiumi szobatársak évekig), akkor egy idő után egymáséhoz igazodik a ciklusuk, és mindenkinek azonos időben jön meg - gondolták és állították eddig, ez viszont a New Scientist szerint közel sincs így.

Nem telik el úgy hét, hogy ne szülessen legalább egy cikk arról, hogy mire lehet következtetni a nők ciklusából – az egyik ilyen például az, ami azt állítja, ha a nőknek éppen megjött, akkor az egészségesebb, férfiasabb kinézetű pasikra buknak. De vajon tényleg befolyásolja a nőket az, hogy mikor ovulálnak, és az mennyi ideig tart? És ha igen, miért akkora felhajtás ez?

Legyen férfias, de ne csak akkor!

A kérdések már csak azért is időszerűek, mert a Dél-Karolinai Egyetemen dolgozó Wendy Wood és csapata 58 (nyilvánosan egyébként soha nem közölt) tanulmányt elemzett, és arra jöttek rá, hogy a bennük foglalt állításokat nem igazán támasztják alá bizonyítékok. Bár az kiderült, hogy a nők általánosságban jobban kedvelik a domináns, férfias, egészséges külsejű, szimmetrikus arcú férfiakat, az ovuláció és a rövidtávra tervezett szexpartnerek, illetve a hosszabb távú kapcsolatra szánt társak külseje között nem volt összefüggés.

De akkor miért írják ezt mindenhol? A kutatók szerint azért, mert az első vizsgálatoknál erős kapcsolat mutatkozott a két dolog között, a frissekben viszont vagy gyenge, vagy egyáltalán semmilyen. Ráadásul a későbbi teszteket mindig torzítja az, hogy igyekeznek a korábbi eredményekre jutni – itt azonban ennek ellenére lett a végső következtetés az, ami.

Akkor a menzesz sem áll össze?

Nem bizony, pedig évtizedeken keresztül ezzel “bizonyították”, hogy a feromonok milyen szinten képesek irányítani minket. Hívjuk segítségül a matematikát: ha veszünk két olyan nőt, akiknek 28 napos ciklusuk van, akkor a leghosszabb csúszás közöttük 14 nap lehet.

Ha azt vesszük, hogy a menstruációjuk 5-5 nap lehet, akkor talán annyira nem meglepő, hogy egy baráti csoportban lesznek átfedések menzeszügyileg.

Egyébként kezd kicsit ijesztő lenni, milyen szinten vizsgálják a menstruációt: egy friss kutatás például nemrég arra mutatott rá, hogy a férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel találják ki a nő hangjából, hogy az menstruál-e vagy sem, mint a nők. Az persze nem baj, ha a biológiai oldaláról minél több dolgot megtudunk arról, mi zajlik le ilyenkor a testben, a New Scientist viszont arra hívja fel a figyelmet: messzemenő következtetéseket azért ne nagyon vonogassunk le abból, ha valakinek éppen megjön.

Fejlécképünk: Instagram / @tiny_clementine_art

Ajánlott videó

Olvasói sztorik