Élet-Stílus

Igen, jól látod, a Vouge tényleg paralimpikonná photoshopolt ép testű modelleket

Ilyen sem volt még: végtagokat távolítottak el utómunkával. Az üzenet pozitív akart lenni, az internet őrjöng.

Mind paralimpikonok vagyunk!

Ez a brazil Vouge jelmondata, amely, azon túl, hogy nem igaz (nem mindenki paralimpikon, csak az, aki, tudjátok, indul a paralimpián), empatikus kiáltványnak pedig közhelyes és leereszkedő, egy rettenetes kampány szlogenje is egyben. A kampány lényege az, hogy

egészséges, ép testű fotómodelleket photoshopolnak paralimpikonná,

mégpedig úgy, hogy a kész képről eltávolítják egy-egy végtagjukat, és esetleg protézist retusálnak a helyére. A két érintett modellről készült képet ki is rakta Instagramra a magazin. Azóta eltávolították, de az internet nem felejt, íme:

paralim2

Bár elsőre teljesen meggyőző a kép, a Vouge pedig nem is verte nagydobra a trükköt, hamarosan posztolt egy werkfotót egy a fotózásra meghívott valódi paralimpikon, Bruninha Alexandre. Ezt:

Pessoal, Venho esclarecer que estou super orgulhosa de fazer parte desta campanha que a revista #Vogue começou a divulgar as primeiras imagens desse lindo trabalho. Nossos Embaixadores Paralímpicos Cleo Pires e Paulo Vilhena, nos ajudaram a intensificar e a propagar a campanha com intuito de gerar visibilidade ao Movimento Paralímpico e convocar a torcida brasileira para marcar presença nos Jogos Paralímpicos Rio 2016. Gostaria, de enfatizar que #SomosTodosIguais e por isso a Cleo Pires me representa. Nos próximos dias, vocês terão acesso completo da campanha. #VemComAGenteBrasil e espero contar com toda a torcida brasileira nas arenas é assim torcendo, vibrando, cantando e comemorando conosco! #CarregoNoPeito o #CoraçãoParalímpico. @cleopires_oficial @vilhenap @ocpboficial

Bruninha Alexandre (@bruninha_alexandre) által közzétett fénykép, 2016. Aug 24., 17:51 PDT


Ezen látszik a két ép testű modell és a két “ihletforrásként” szolgáló sportoló is. Ha jól értjük, az történt, hogy utóbbiak csak referenciaként szolgáltak, hogy a grafikusok tudják, hogy néz ki egy csonka kar, és hogy – bocsánat a képzavarért – kéznél legyen egy lábprotézis, amelyre kicserélhetik a férfi modell lábát.

Cuki, mi? Az internet szerint nem, az internetnek pedig kivételesen igaza van. Volt, aki szerint a Vouge ezzel azt üzeni, hogy a valódi paralimpikonok nem elég szépek ahhoz, hogy önmagukat alakítsák a magazinban.

Abban is van némi igazság, hogy ez nagyjából olyan ciki, mint a blackface, azaz, amikor fehér embereket feketére sminkelnek.

A többség azonban különösebb érvek nélkül fejezte ki undorát – nem mintha ide kellenének érvek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik