Élet-Stílus

Skóciában hivatalos rendőri egyenruhává nyilvánították a hidzsábot

Dévai László
Dévai László

ÚJSÁGÍRÓ. 2016. 08. 24. 16:41

Míg Európa más részein egyre inkább kikelnek a muszlim nők ruhadarabjain, addig úgy néz ki, hogy Skóciában inkább szervesen beépítenék a kultúrába a sokat takaró darabokat, mintsem kitiltanák őket. Nemrég egyébként maga a német belügyminiszer nyilatkozott úgy, hogy bizonyos körülmények között támogatná

a burka betiltását.

Annyi különbség azért van a skót és a német példa között, hogy Skóciában nem a burkát, hanem a hidzsábot nyilvánították hivatalos egyenruhává. A két ruhadarab egyébként hasonló, mindössze annyi a különbség, hogy míg a burka az egész arcot takarja, és csak a szemet engedi láttatni, addig a hidzsáb csak a nyakat az arc egy részét és a hajat fedi.

A hidzsábot sem szeretik

Hiába jóval nyitottabb viselet, mint a burka, vagy éppen a nikáb, a hidzsábot is egyre kevésbé tolerálják az európaiak. Jó példa erre annak a francia városnak az esete, ahol a polgármester a közhangulatra hivatkozva betiltotta a ruhadarab viselését. Az egyre gyakoribb tiltások ellenére valamiért mégis megugrottak az úgynevezett burkinik, vagyis a bikini és a burka keresztezéséből létrejött ruhák eladásai.

hidzsáb, nikáb, csador, burka/kép: sbs.com

A skót rendőrségtől azt nyilatkozták, hogy reményeik szerint egyre több muszlim nő választja majd hivatásul a rendőri szolgálatot. Mivel a társadalmunk is egyre szélesebb körből érkezik, így ezt a fajta sokszínűséget a rendőrségnek is prezentálnia kell. Egy korábbi felmérés szerint a skót rendőri szervek mindössze 2,6 százaléka tartozott valamely kisebbséghez.

Konbini

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.