Élet-Stílus

Azta! Megtaláltuk a Sziget legdurvább tudatmódosítóját!

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2016. 08. 15. 14:50

Durván bekészült fiatalok görnyednek asztalok felett kitágult pupillákkal. Nincs herbál, nincs kristály, nincs eki, villa van, susztermatt és mérgezett gyalog. Mi a Fa7xe3 folyik itt?!

És te tudod már, mitől lehet a legjobban felpörgetni magad 2016-ban a Szigeten? Mit hallok? Kokain?! Hagyjuk már, ez nem az Amerikai pszichó! Herbál? Na zsugorodjál innen, azt max a fogalmatlan kistáskák szívják! Fű, bélyeg, MDMA? Most ez komoly?

Na jó, látom, nem vagy képben, akkor elárulom:

2016 menő cucca

a sakk,

és ez most nem valami utcasarki fantázianév, hanem egészen konkrétan értem, azaz úgy, hogy

a Szigeten a legnagyobb veretés a Magyar Sakkszövetség sátrában van!

Mutatom, ide nézz!

24.hu / Neményi Márton

Meg ide!

24.hu / Neményi Márton

A sátor tökéletes helyen, a bejárattól nem messze, az A38 sátorhoz közel van, és szerencsére nem olyan feltűnő, hogy minden idióta be akarjon jönni trollkodni. Nem, ide csak az jön, aki…

24.hu / Neményi Márton

…pontosan tudja, mennyire pörgeti az embert akár egy nagyszínpados ugrálás után is a stratégiai gondolkodás, a tiszta intellektus megmérettetése és a pszichológiai hadviselés!

24.hu / Neményi Márton

Tudta? A sakkot a mai mig, izé, bevándorlók őseinek köszönhetjük:

Indiában “találták fel” ugyan, az eredeti, csaturanga nevű játék a maihoz hasonló, bonyolultabb formája a perzsáknak hála arab közvetítéssel került Európába a második évezred elején. 1497-ben már szakkönyvet adtak ki róla, 1550-ben alakult meg az első sakk-klub.

24.hu / Neményi Márton

Azóta sporttá vált és úgy tartják számon, mint az okos emberek játékát, nem véletlenül: a sakkhoz elsősorban nem memória, a történelem és a fontos mérkőzések ismerete kell, hanem mintafelismerés, a lépések lehetséges kimeneteleinek rendszerezése, az ellenfél reakciójának megtippelése.

24.hu / Neményi Márton

Naná, hogy az elmúlt évtizedek mesterségesintelligencia-törekvéseit is a sakk segítségével lehet letesztelni: a szabályok egyértelműek és végesek, aki azonban sakkozik, az élete végéig tanulja a sportot. Ahogy a játékfejlesztők bibliája mondja:

Easy to learn, hard to master.

24.hu / Neményi Márton

Éppen ezért, bár a sakkfélistenekre sokan szemüveges geekként gondolnak, sokan közülük nagyobb főnökök, mint Pintér Sándor és Habony Árpád együttvéve, azaz pontosan tudják, hol van ellenfelük gyenge pontja és hogy kell kibillenteni a koncentrációból.

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

1972-ben, a világbajnokság kellős közepén például Bobby Fischer kiverte a hisztit, mert állítása szerint zavarták a tévékamerák, kész volt otthagyni az egészet, még Henry Kissinger is hiába könyörgött neki telefonon. Az akkor 2-0-ra vezető Borisz Szpasszkij nagyvonalúan belement, hogy egy kis szobában folytassák, kamerák nélkül. 21 játszma után Fischer világbajnokként jött ki, miután az orosz kitelefonált, hogy nem bírja, feladja.

24.hu / Neményi Márton

2006-ban Veszelin Topalov azért kezdett nyilvánosan balhézni, mert szerinte ellenfele, Vlagyimir Kramnyik

túl sokat megy vécére,

ahol ki tudja, mi történik. Sikerült elérnie, hogy Kramnyik csak a mindenki által használt vécét használhassa, és ne a számára elkülönítettet. Így is Kramnyik nyert, rájátszás után.

24.hu / Neményi Márton

Te például hagynád nyerni ezt a lányt?

24.hu / Neményi Márton

Igen? Rossz válasz! A partnere sem hagyta – nagyon helyesen.

24.hu / Neményi Márton

A sakk kíméletlen, precíz, kimerítő sport, ahol nincs mese. Ha sörözöl – halott vagy.

24.hu / Neményi Márton

Egyúttal azonban ez az egyetlen sport, ahol a legkeményebb, idegtépő küzdelem után is tuti, hogy a legjobb haverokként váltok el.

24.hu / Neményi Márton

A sakksátor egyébként sötétedés után sajnos bezár – és most nézd meg, mi marad, ha nincs sakk! Nihilizmus! Izoláció! Alkhoholizmus! Párkapcsolati válság!

24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.