Élet-Stílus

Ha kulacsból iszol, akár a vécédeszkát is nyalogathatnád

Hallottad már, hogy egy egészséges embernek minden nap meg kell innia legalább két és fél – három – négy liter vizet? Szinte biztosan, sőt, talán neked is van egy kedvenc vizespalackod, vagy kulacsod, amit egész nap magadnál hordasz, és ha kiürült, újratöltöd.

Ha így van, környezettudatosságból már repült is egy csillagos ötös! De mi a helyzet az egészséggel? Ezzel kapcsolatban van egy kellemetlen hírünk.

A Treadmill Rivers a brit Metro felkérésére készített egy kutatást a vizespalackokról, amiből kiderült, hogy mind hemzsegnek a baktériumoktól. A kutatók odáig mentek, hogy egy újratöltött palackból inni, legalább annyira rossz ötlet is lehet, mint mondjuk egy vécédeszkát nyalogatni.

A kutatás során laboratóriumban vizsgáltak meg olyan kulacsokat, amiket sportolóknak adtak oda, hogy egy hétig használják őket. A legdurvábban fertőzött palackon 900 ezer kolóniaképző egységnyi baktérium (CFU) volt négyzetcentimétereként, ami egy átlagos vécédeszka szennyezettségének felel meg. Ez már csak azért is rettentő eredmény, mert vécédeszkák viszonylag ritkán kerülnek közel az ember szájához, ellentétben a vizespalackokkal.

A palackok összességében azért nem voltak ennyire szennyezettek, átlagosan 313 ezer CUF volt a szennyezettségük négyzetcentinként. Ez még mindig rengeteg, főleg azt tekintve, hogy a baktériumok hatvan százaléka képes betegséget okozni az embernek.

Azért nem kell nagyon kétségbe esni, van néhány tippünk, hogy a rendszeres vízivás tényleg egészséges legyen.

Először is, válasszunk olyan kulacsot, amelyiknek szívószálas a teteje: a kutatók ezeken találták a legkevesebb kórokozót.

Másodszor, válasszunk inkább rozsdamentes acélból készült flaskát a műanyag helyett. Nagyságrendekkel kevesebb baktérium telepszik meg rajta, és amennyivel drágább, annyival tartósabb is.

Harmadszor, a legfontosabb a rendszeres mosogatás! Igen, a kulacs, amiben csak vizet tartunk, a legritkább esetben tűnik piszkosnak, de attól még szennyezett. Jobb minden este alaposan elmosni.

(Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik