Élet-Stílus

Ízületi elváltozást is okozhat a csecsemőknél a Zika-vírus

A fertőzés a méhben fejlődő magzat azon sejtjeit támadta meg, amelyek az izmok összehúzódásáért és elernyedéséért felelnek.

A kisfejűségen túl súlyos ízületi elváltozásokat is okozhat a Zika-fertőzés a születendő gyermekeknél – derítették ki brazil kutatók.

A British Medical Journalben publikált kutatás hét esetről számol be, amelyeknél  valószínűleg a Zika-vírus okozott ízületi elváltozást kisbabáknál. Az elemzés szerint a vírus a méhen belül fejlődő magzat motoros neuronjait támadta meg, azokat a sejteket, amelyek az izmok összehúzódását és elernyedését vezénylik.

Minden vizsgált esetnél az anya zikafertőzésen esett át a terhesség alatt. Ugyanakkor, mivel megfigyeléses vizsgálatot folytattak, azt nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy kifejezetten a vírus okozta-e az ízületi elváltozásokat. A tanulmány szerzője azt mondta, további eseteket kell tanulmányozni, hogy jobban megértsék, mi történik.

Egy londoni szakértő, Jimmy Whitworth professzor szerint az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a Zika-vírus az eddig feltártakon túl számos egyéb egészségkárosodást okozhat, így látás- és hallássérülést, és agykárosodást a normális fejmérettel született csecsemőknél is. Az eredmények összhangban vannak azzal a korábbi megállapítással, hogy a vírus főként az idegszöveteket károsítja. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik