Élet-Stílus

Imádja a világ a magyar olimpiai formaruhákat

Nemrég a MÁV új formaruháiról írtunk, de nem az állami cég alkalmazottainak uniformisa az egyetlen, ami felkeltette a figyelmet: a külföldi sajtó például elismerően nyilatkozott az olimpikonjaink egyenruhájáról, amit tavaly decemberben mutattunk be és amit a nyitóeseményen viseltek. A tervek elég megosztóra sikerültek: az ominózus cikkünk alatt is többen nemtetszésüknek adtak hangot.

Többek között a People és a Fox Sports is a legjobbak közé sorolta a magyar sportolók sötétkék öltönyét, és az egyáltalán nem tolakodó módon piros-fehér-zöld színű pliszírozott ruháját.

Nem csodálkoznánk, ha ezek a ruhák a következő hetekben felkerülnének a Rent the Runway oldalára

írták a People-nál. A honlap alapkoncepciója az, hogy dizájnerruhákat lehet kölcsönözni bizonyos időszakokra (jól jön például akkor, ha valaki esküvőre megy, és nem akar emiatt egyetlen alkalomért sok pénzt fizetni, és megvenni egy olyan darabot, amit aztán úgysem hord többet). Van viszont egy olyan verzió is, ahol három ruhára lehet “előfizetni”, amit addig tartunk meg, amíg szeretnénk, ha pedig meguntuk, kicserélhetjük másra.

Fotó: USE Unused / Bálint Barna
Fotó: USE Unused / Barna Bálint

A Fox Sportsnál egy listát készítettek, melyben felsorolták a szerintük 5 legjobb és legrosszabb megnyitós szettet. Dél-Afrika, a Bahama-Szigetek, Mongólia és Tonga mellett Magyarországot is előbbiben szemlézték (a legrosszabbak között volt Oroszország és Németország is), mint írták

a magyar nők egyszerűen elragadóak voltak a piros-fehér ruhákban, amiket minden bizonnyal olyasvalaki tervezett, aki tudja: a ruháknak köszönhetően nagyon jól tudunk kinézni. A derékra rakott öv és a pliszírozás miatt ezeknek a ruháknak több stílusa van, mint Usain Boltnak. Viccet félretéve: hol lehet beszerezni őket?

A sportolók véleménye számít, nem a kommentelőké

Megkerestük a tervezőcsapatot is, akik a ruhákat megálmodták. Az idén 12 éves USE Unusedtól Godena-Juhász Attila válaszolt kérdéseinkre – tőle megtudtuk, hogy a kollekció megalkotása során nem az volt az elsődleges cél, hogy megmutassák, mennyire tehetséges és mit képvisel maga a USE Unused márka, hanem az, hogy

hosszú évek után végre vállalhatóak legyenek az egyenruhák.

A formaruhák tervezésénél nincs szabályrendszer, a dresszkód teljesen szabadon értelmezhető – a tervezőktől függ, hogy az elegáns vagy a sportos irányba mozdulnak el. Fontos volt az is, hogy lefektessék egy arculatot: az olaszoknál (Armani), a franciáknál (Lacoste) és az Egyesült Államoknál (Ralph Lauren) ez már évek óta létezik, úgy gondolták, ideje, hogy itthon is felvegyenek egy irányt, és egy olyan alapot készítsenek, amire 4-8-12 év múlva lehet építkezni.

Mivel az adidas-tól akkora mennyiségű ruhát kapnak, ami nagyjából le is fedi a verseny közben szükséges darabokat, ezért mindenképpen egy kicsivel elegánsabb vonalban gondolkodtunk

– mesélte nekünk Godena-Juhász, aki szerint a szintén döntős NUBU kollekciója is igen erősre sikerült, de az inkább a sportos irányba ment el. Megtudtuk azt is, hogy a bevonulóruhákon kívül igyekeztek nem sportidegen ruhadarabokat készíteni (például chino nadrágot vagy kötött zakót) – olyanokat, amelyeket a variálhatóságuk miatt akár a saját farmerjeikkel is felvehetnek.

Fotó: USE Unused / Barna Bálint
Fotó: USE Unused / Barna Bálint

Bár sokan nem gondolnák, nagyon nehéz a piros-fehér(-zöld) kombináció mellé színeket válogatni. Mi épp ezért döntöttünk a tengerészkék-világoskék-bézs színek mellett, mert azok mindenhez passzolnak.

Apropó nyitóceremónia: az ide készült női ruhák tudatosan femininek, hogy kihozzák a maximumot azokból, akik egyébként az életük nagy részét sportmezben töltik. A ruhák nemcsak pliszírozottak, de egy szublimációs technikával is megnyomták őket (ilyet használt például előző kollekciójában Stella McCartney is) és két modulációban készült el, hogy tényleg mindenki megtalálja a testalkatához illőt: egy hosszított ujjatlan verzió és egy rövidebb, vállat takaró.

Hosszú Katinka gyakran viseli és szereti is az általunk tervezett ruhákat. Szerencsére ezzel nincs egyedül, nekünk pedig sokkal többet jelent az ő visszajelzésük, és ezért nem foglalkozunk a kommentekkel.

És hogy kaphatóak lesznek-e a ruhák? Mint megtudtuk, a ruhák kereskedelmi forgalomba hozatala „tárgyalás alatt van”.

Fejléckép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik