Élet-Stílus

Egy csaló villájának kertjében áll a világ legizgalmasabb víz alatti bálterme

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 08. 09. 17:54

A villa már rég leégett, de a tó mélye még őrzi a londoni tőzsdét is megrengető férfi fura szobáját.

Whitaker Wright neve a mai britek számára minden bizonnyal már nem cseng ismerősen, de a századfordulón nem volt olyan angol, aki ne ismerte volna a nevét. Előbb csak apró átveréseket eszelt ki a hiszékeny befektetők számára, de később a Waterloo Railway nevében bocsátott ki nagy mennyiségű fedezetlen kötvényt, melyet a pénzemberek előtt különböző cégei közti pénzmozgásokkal próbált biztosabbnak láttatni. 1900-ban aztán besokallt, magára hagyta a pénzüket biztos helyen remélőket, ez pedig egyszerűen sokkolta a londoni tőzsdét.

A férfit hamar elkapták, majd csalásért hét év börtönbüntetésre ítélték. Wright már a bíróságon bevette a zakója zsebében tartott ciánkapszulát, néhány perccel később pedig a törvényszolgák a padlón fekve, zsebében szükség esetére elrejtett revolverrel, holtan találtak rá.

A Londonhoz közeli, három mesterséges tóval és csodás kerttel körülvett, harminckét szobás villáját árverésre bocsátották, melyet a hajógyáros William Pirrie vásárolt meg. A helyet Witley Parkra nevezte át, majd megvásárolt egy közeli telket is, hogy a területen szarvasparkot hozhasson létre. 1952-ben aztán leégett a villa, kertje azonban megmaradt, vele együtt pedig az egyik tó mélyén fekvő rejtett bálterem is, melynek kristálytiszta üvegfalain át egykor a tó élővilágát figyelhették meg a szobában pihenők.

 

A terület ma magántulajdonban van, a bálterem meglátogatása pedig csak az év néhány napján lehetséges, de Londonba indulva érdemes utánanézni a következő időpontoknak, hiszen hasonló látványban jó eséllyel máshol nem lehet részünk.

Fotók: Largepig
vissza a címlapra

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.