Élet-Stílus

Az iskolaigazgatók azt hiszik, hogy az ő diákjaik nem szexelnek

Így nem is engedik be az általuk vezetett intézménybe a felvilágosító tevékenységeket. Pedig már mobilalkalmazás is segíti a fiatalokat, csak ők nem tudnak róla.

Egyre korábban létesítenek szexuális kapcsolatot a fiatalok. A Magyar Nemzetnek megszólaló szexológus tanácsadó, Séllei Györgyi szerint a legnagyobb tanári és szülői melléfogás az, ha azért nem foglalkoznak a kérdéssel, mert úgy gondolják: az ő gyerekeiket nem érdekli a szex. Márpedig a testiségről már 8-10 éves korukban hallanak a gyerekek, és a szájról szájra terjedő (tév)információk kifejezetten károsak is lehetnek.

Séllei azt mondta: találkozott már olyan iskolaigazgatóval is, aki kerek-perec kijelentette, hogy márpedig az ő tanulói nem szexelnek. Pedig volt olyan vidéki iskola, ahol hatodikos kislányok estek teherbe. A szakember szerint nagyon fontos, hogy hangsúlyozzák a gyerekeknek az óvszer alapvető fontosságát. A tabuk elsősorban nem a gyerekek, hanem a felnőttek körében élnek, akik cserbenhagyják a gyerekeket, ha nem beszélnek ezekről a kérdésekről.

Egy magánszemély, Langmár Bettina egyedülálló mobilalkalmazást készíttetett LoveInfo néven (Androidra itt, iPhone-ra itt érhető el), ami hasznos tanácsokkal és információkkal szolgál a 12-22 éves korosztálynak, baj esetén konkrét segítséget nyújt, és a tévhiteket igyekszik cáfolni. Előfordult, hogy egy lány azt gondolta: ha a spirálfüzet spirálját helyezi fel magának, az megfelel fogamzásgátlásként.

Az ötletgazda a Magyar Nemzetnek elmondta: a legnagyobb baj, hogy kevesen tudnak az alkalmazásról. Plakátokon hirdették volna az iskolákban, de ezt például Székesfehérváron az iskolaigazgatók többsége elutasította.

A Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának egészségfejlesztési osztályvezetője, aki szintén részt vett az alkalmazás kidolgozásában, elmondta: nincs elég szakember és idő a felvilágosító órák megtartására, pedig máig van 4-5 ezer, 18 évesnél fiatalabbakat érintő abortusz, és ugyanennyi gyermek meg is születik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik