Élet-Stílus

Te megkóstolnál egy 340 éves hajóroncsban talált mélytengeri sajtot?

Whisky, bor, füstölt húsok, sajtok.

Vannak dolgok, amik az idő előrehaladtával sokkal finomabbak és érettebbek lesznek. Persze felmerül a kérdés, hogy létezik-e túlérett sajt, vagy túl öreg bor. A válasz nyilván az, hogy igen, mivel egy határon túl már nem nemesednek tovább az ízek, hanem egyszerűen megromlanak. Mármint nem az ízek, hanem az alapanyagok. Ezt tudva, te bevállalnál egy

340 éves sajtot?

Nem?! Pedig most meg lenne rá minden lehetőséged. A svéd Evening Post írta meg, hogy megtalálták a Kronan nevű hajó roncsait, ami több száz évvel ezelőtt süllyedt el a skandináv ország partjainál. Az expedíció során rengeteg aranyat, gyémántokat, ékszereket és egy jókora darab, nagyon erős szagú sajtot találtak. A jócskán túlérett sajt egy jól záró fekete tárolóeszközben volt a hajófenéken.

Akik szagolták a több mint 300 éves sajtot, azt mondták, hogy inkább élesztő, mint sajtszaga van. A Kalmar megyei múzeum kutatója, Lars Einarsson elmondta, hogy nagyon érdekes kérdés, hogy milyen tejtermékről lehet szó, de sejtéseik szerint a megtalált étel valószínűleg sajt.

Te megkóstolnál egy 340 éves hajóroncsban talált mélytengeri sajtot? 1
Huffington Post

Úgy néz ki, mint valami szemcsés roquefort, de ahhoz képest, hogy 340 évet pihent a tenger mélyén egészen szépen konzerválódott, hiszen körbevette a tároló és a sár – mondta a Einarsson. A krónikák szerint a Kronan 1676-ban süllyedt el, egy dán-holland tengeri csatában, amelyben 800-an haltak meg és mindössze 40-en éltek túl.

Huffington Post

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik