Élet-Stílus

Öt dolog, amitől döglenek utánad a szúnyogok

Minden társaságban van egy ember, akit bárhol, bármikor szanaszét csípnek a szúnyogok. Van, hogy reggelre úgy ébred fel, hogy hátközépen csípték, vagy orrhegyen. Néha egy nyáresti borozás is tizenvalahány viszkető kis pöttyöt eredményezhet. Bár vannak anekdoták azokról, akiknek „édesebb a vére”, vannak tudományosan bizonyítható tulajdonságok, amelyek  vonzóbbá tesznek egy-egy embert a szúnyogok számára.

1. Vércsoport

Az „édes vér”-hipotézisben tényleg van valami, és ezzel sajnos ezzel nem nagyon lehet mit csinálni. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 0-s vércsoportúak vérében található egy bizonyos fajta cukor, amely tényleg csábítóan hat a szúnyogokra. Más kérdés, hogy ha a kis vérszívó már kiválasztotta az áldozatát, akkor nem fog elmenni a kedve, ha annak nem 0-s a vércsoportja.

2. Légzés

A másik dolog a légzés – ezen szintén nem tudunk segíteni. A szúnyogok részben az ember által kilélegzett szén-dioxid alapján találják meg az áldozataikat. Ez azt is jelenti, hogy azok, akik több szén-dioxidot produkálnak (a nagyobb emberek és a felnőttek), több szúnyogot fognak bevonzani.

3. Tejsav

Ráadásul az aljas kis rovarok nemcsak a kilélegzett levegőt figyelik, hanem például a tejsav koncentrációját is. Egy kutatás kimutatta, hogy a sárgalázt okozó moszkitók sokkal jobban vonzódnak azokhoz, akiknek sok tejsav van a bőrén. Ez, a megemelkedett testhőmérséklet vonzerejével kombinálva magyarázhatja, hogy szabadtéri edzés után miért találunk magunkon több szúnyogcsípést.

4. Terhesség

Annak, hogy a terhes nőket gyakrabban csípik a szúnyogok, több oka is lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a terhességük kései szakaszában lévő nők 21%-kal több levegőt lélegeznek ki a nem terhes nőkhöz képest. Másrészt a terhesség megnöveli a bőr vérellátottságát, és ezért a várandós nők átlagosan 0,7 °C-kal magasabb testhőmérsékletet produkálnak, ezáltal könnyebben megtalálhatóak a rovarok számára.

5. Sör

Egy tanulmány kimutatta, hogy már 350 ml, vagyis egy pohár 5.5% alkoholtartalmú sör megivása után is jelentősen növekedett a szúnyogcsípések száma. Igaz, a kutatásban mindössze 13 önkéntes vett részt, sőt, a vizsgálat vezetői elmondták, hogy nem találtak összefüggést az izzadságban fellelhető etanol és a ténylegesen elfogyasztott sörmennyiség között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik