Élet-Stílus

A fogyókúra kevés, mint sünben a dauer – vékonyan is lehetünk zsírosak

Talán semmi nem olyan trendi manapság, mint egészségesnek és fittnek lenni. A foci-eb és az olimpia évében pedig különösen sokan kedvet kaphatnak a testmozgáshoz. Sportolóink sikerei gyakran még a legkényelmesebbeket is mozgásra bírják. A kérdés csak az, hogy mivel és hogyan indítsunk, ha már középiskola óta nem csináltunk meg egy rendes négyütemű fekvőtámaszt.  

Bozsik Ildikó személyi edző mindjárt beszélgetésünk elején leszögezi, hogy az életmódváltás, testünk formálása nem megy táplálkozási szokásaink átalakítása nélkül. A döntés megszületése után legyen ez az első lépés.

Szokták mondani, hogy az életmódváltás eredménye 70%-ban az étkezésen múlik, és csak 30%-ban lehet a mozgással hozzájárulni. Ez bizony így van, ha valaki szorgalmasan edz, de mellette szeméttel terheli a szervezetét, akkor bizony elmarad a várva várt eredmény.

A szakember rögtön hozzáteszi, hogy az étkezést nem kell túlmisztifikálni.

Lényege, hogy sokszor együnk kis adagokat, amik gazdagon tartalmazzanak zöldségeket, gyümölcsöket. Húst is együnk, de mértékkel, és csak sovány húsokat, figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre főként víz formájában, kerüljük az agyontartósított, mű élelmiszereket, és legyen az étrendünk változatos.

Íme, ITT egy mintaétrend. 

A helyes táplálkozás kevés

Azonban helyes táplálkozás ide vagy oda, sajnos ki kell ábrándítanunk azokat, akik azt hiszik ennyivel megúszhatják az életmódváltást. Mert ugyan a fogyás szempontjából az étkezés rengeteget számít, az egészséges szervezethez ez még nagyon kevés.

Nem szoktuk ajánlani, hogy valaki kizárólag szigorú diétára, és esetleg némi kardió edzésre hagyatkozzon, mert ilyenkor úgynevezett látszatfogyás indul meg, ami azt jelenti, hogy a fogyni vágyó az izmait is elveszíti a zsírpárnák mellett. Tehát a végeredmény ugyan vékonyabb testalkat lesz, viszont a testösszetétel kedvezőtlen marad: a testzsír százalék nem biztos, hogy a referencia tartományba kerül.

Az igazi jó választás a szakember szerint az, ha a kardió tréning mellé erősítő edzéseket is beiktatunk, mert ekkor az izomzat fejlődni kezd, ami pedig gyorsabb anyagcserét fog eredményezni.

Csak lassan, óvatosan

A sportolást mindenképpen fokozatosan érdemes elkezdeni. Az intenzív gyaloglás, úszás, kerékpározás nagyon jó alternatívája lehet a kardió edzés elkezdésének. De emellett az erősítést is be lehet iktatni a mindennapokba, lassan, lépésről-lépésre, nagy hangsúlyt fektetve a core izomzat megerősítésére.

Ha valaki nagyon régóta, vagy soha nem mozgott, akkor az első 1-2 hétben a heti 2 edzés is elegendő, ezt azonban minél hamarabb fel kell tornázni heti
3-4 edzésre. Érdemes az edzésnapok közé pihenő napokat iktatni, hogy a
szervezet tudjon regenerálódni, és feltöltődni az újabb edzésre.

– magyarázza Ildikó.

otp_palotas3

A türelmetlenségből csak baj származik

A szakember tapasztalata szerint a gyors változás hajszolása az egyik legnagyobb akadály, illetve veszélyforrás. Ne felejtsük el, hogy a felesleg sem pár hét alatt szaladt fel ránk, ezért legyünk türelmesek a fogyást, átalakulást illetően.

Az emberek sokszor nem hajlandóak betartani a fokozatosság elvét, illetve az is probléma szokott lenni, hogy olyan sportágat választanak mozgásforma gyanánt, ami az aktuális egészségi állapotuk miatt ellenjavallt.

Egy fokkal már nehezebb kiküszöbölni, de a megfelelően szakképzett edző kiválasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Mert a helytelenül kivitelezett gyakorlatok nagy károkat tudnak okozni. De veszélyforrást jelenthet még egy-egy monodiéta, léböjt, vagy ismeretlen eredetű (hirtelen nagy fogyást ígérő) táplálék-kiegészítő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik