Élet-Stílus

Nemi erőszak: a nem az tényleg nemet fog jelenteni a német jog szerint is

Amíg nem bevándorlók követték el, alig érdekeltek valakit a szexuális bűncselekmények a német parlamentben.

A német törvények jelenleg csak akkor büntetik a szexuális zaklatást, ha az áldozat fizikailag szembeszegül, de ebben változás jöhet – írja a Deutsche Welle.

Egy nemi erőszakkal kapcsolatos ügyekre szakosodott ügyvéd, Christina Clemm elmondta: sok nőnek esélye sincs arra, hogy megálljon ügye a bíróságon. Példaként említette egy nő esetét, akit egy ismerőse erőszakolt meg, kihasználva félig öntudatlan állapotát. Az erőszaktevőt azért mentették fel, mert az áldozat nem tudott fizikai ellenállást tanúsítani, bár szóban tiltakozott az ellen, hogy a férfi a nemi szervébe tegye az ujjait.

A tárgyakat is jobban védi a jog

A hatályos német törvények nem veszik figyelembe a szóbeli tiltakozást, hiába könyörög sírva az áldozat. Az sem számít bűncselekménynek, ha valakinek megfogják a mellét vagy a fenekét. Jogászok és nőjogi aktivisták szerint a tárgyi tulajdont is jobban védi a törvény, mint a szexuális önrendelkezés jogát.

Pedig – érvelnek a jogvédők – a szexuális erőszak áldozatai sokszor sokkos állapotba kerülnek, rettegnek az erőszaktevőjüktől és attól, hogy az ellenállás miatt még rosszabb helyzetbe kerülnének. Kristina Lunz, aki „A nem az nem” címmel kampányt kezdeményezett, azt mondja, a jogi helyzet a középkort idézi. Neki is vannak barátnői, akiket megerőszakoltak, de nem emeltek vádat.

Úgy gondolják, nincs értelme, mert mindig azzal a kérdéssel találják szembe magukat, hogy miért nem védték meg magukat?

– mondta Lunz. Emlékeztet arra, hogy Németország is aláírta az isztambuli egyezményt, amelynek értelmében minden olyan szexuális cselekmény bűncselekménynek számít, ami nem közös beleegyezésen alapul. Ugyanakkor az egyezményt nem ratifikálták, vagyis nem ültették át a jogba, ahogy ezt Magyarországon sem tették meg.

Köln kellett ahhoz, hogy érdekelje őket

Tavaly az igazságügyi minisztérium benyújtott ugyan egy törvénytervezetet, de – ahogy Eva Högl, a szociáldemokraták szövetségi frakcióvezető-helyettese mondta – az ügy sok, főleg férfi képviselőnek „púp volt a hátán”. Ugyanakkor a szilveszteri kölni események nyomán elolvadt az ellenállás, reflektorfénybe kerültek a szexuális bűncselekményekre vonatkozó törvények.

Az igazságügyi minisztérium törvényjavaslatáról így már csütörtökön dönt a Bundestag, a német szövetségi parlament alsóháza, bár a felsőház, a Bundesrat csak a nyári szünet után tárgyal majd róla.

Csak hat százalék jut el a feljelentésig

Högl szerint a jogszabály, ha elfogadják, mérföldkő lesz a német törvénykezésben, amely egészen az 1990-es évek végéig a házasságon belüli erőszakot sem büntette. Az új törvény szerint öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, aki figyelmen kívül hagyja az áldozat egyértelmű elutasítását, vagyis ha valaki azt mondja, hogy „nem”, az valóban „nemet” is fog jelenteni. Szexuális bűncselekménnyé nyilvánítják az agresszív fogdosást is.

Dagmar Freudenberg, aki korábban államügyész volt, most pedig áldozatvédelemmel foglalkozik, azt mondta, nem gondolja, hogy az új törvény miatt automatikusan több eljárás lesz. A Fehér Gyűrű nevű áldozatvédő szervezet adatai szerint jelenleg a szexuális bűncselekményeknek mindössze hat százalékából születik feljelentés. Ez az áldozatok akaraterején is múlik, sokukban viszont ott bujkál a szégyenérzet, illetve nem akarják magukat újabb traumának kitenni a tárgyalóteremben.

Áldozatvédelem Magyarországon

Magyarországon többek közt a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület, illetve a PATENT Egyesület nyújt jogsegélyt a bántalmazott nők és gyermekek, illetve a szexuális erőszak túlélői számára. A hivatkozásokra kattintva további információt és elérhetőségeket talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik