Élet-Stílus

Macskája harapása ölt meg egy férfit

Csak halála után derült ki, hogy macskája harapása miatt halt meg egy 68 éves férfi a kanadai Torontóban – jelentette a Vancouver Sun, egy orvosi szaklapban megjelent esetleírásra hivatkozva. A meg nem nevezett férfi tavaly télen jelentkezett egy torontói kórház sürgösségi osztályán, hasi fájdalmakra, és gyengeségre panaszkodva, közölve, hogy az előző két hétben tíz kilót fogyott.

Az orvosok megállapították, hogy szepszise lett, és az ultrahangvizsgálat alatt kiderült, hogy aneurizma alakult ki a hasi ütőerén. Azonnal megműtötték, de hiába kezelték penicillinnel, két héttel később belehalt súlyos szepszisébe.

Az orvosok eleinte nem értették, hogy mi okozhatta a szepszist, és az aneurizmát – írta a lap. Aztán a laboratoriumi vizsgálatok alatt kiderült, hogy a Pasteurella multocida baktérium idézte elő. Ami akkor került a szervezetébe, amikor macskája megharapta az egyik ujját.

A macskaharapásról a férfi felesége már akkor beszámolt az orvosoknak, amikor bementek a kórházba, de  – mivel a helyi fertőzés hamar elmúlt – az orvosok ezt nem tartották fontos információnak.

A World Journal of Clinical Cases című orvosi szaklapban megjelent beszámoló szerzői az esettel kapcsolatban arra hívták fel a sürgösségi osztályon dolgozó orvosok figyelmét, hogy az állatharapások miatt megjelenő betegeknek megelőzésképpen antibiotikumos kezelést kellene adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik