Élet-Stílus

Meglepő felfedezést tett a Curiosity a Marson

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 28. 20:22

Valószínűleg oxigénben gazdag légkörrel rendelkezett egykor a Mars - a kutatók a Curiosity marsjáró segítségével a vörös bolygó kőzetében talált mangán-oxid alapján vonták le ezt a következtetést.

Ez az ásvány ugyanis oxigénben és vízben gazdag körülmények között alakul ki – fejtette ki Nina Lanza, az amerikai Új-Mexikó államban lévő Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatója és csapata. A tudósok a Geophysical Research Letters című szaklapban mutatták be eredményeiket. A Curiosity a Mars homokkövében lévő ásványi erezetet vizsgálta lézer segítségével, ezek az erek a geológiailag fiatal Marshoz tartoznak. A marsjáró a vizsgálat során mangán-oxidra bukkant.

Ezek a mangánban gazdag anyagok nem alakulhattak ki nagy adag folyékony víz és erősen oxidáló körülmények nélkül

– hangsúlyozta Lanza az amerikai űrügynökség (NASA) közleményében. A szakértő szerint bár mikroorganizmusok is képesek mangán-oxid termelésére, ez a verzió a Marson valószínűtlenebb.

A megfigyelések alátámasztják azt az elképzelést, hogy a fiatal Mars környezete korábban vízben és oxigénben gazdag volt. Egyelőre azonban nem tisztázott, honnan származik az oxigén.

Az egyik lehetséges mód arra, hogy az oxigén a Mars légkörébe jutott, az, hogy a víz felbomlott, amikor a bolygó elveszítette mágneses mezejét

– véli Lanza.

Volt víz, de mágneses mező nem

Sok bizonyíték utal arra, hogy a fiatal Marson sokkal több volt a víz, mint ma. Védelmet nyújtó mágneses mező hiányában viszont a bolygó jobban ki volt téve a világűrből érkező gyors, elektromosan töltött részecskék állandó, intenzív támadásának, az úgynevezett kozmikus sugárzásnak. Ez eléggé nagy energiájú ahhoz, hogy hidrogénre és oxigénre bontsa a vízmolekulákat.

Miközben a könnyű hidrogén a Mars csökkent nehézségi ereje miatt vélhetően elillant a világűrben, a lényegesen nehezebb oxigén az atmoszférában maradt. E forgatókönyv szerint az oxigén nagy része a Mars kőzetébe került, rozsdavörös színt kölcsönözve a bolygónak. Nehéz azonban bizonyítani, hogy ez a folyamat valóban így játszódott le a vörös bolygón – hangsúlyozta Lanza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.