Élet-Stílus

Gyógyulás és tudat kapcsolata

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 14:00

Mennyire függ össze a tudatunk működése és betegségeink? Nagyon. Érdemes elolvasni.
Máig titok övezi, hogy mi módon képes az emberi lény a fizika törvényeit meghazudtolóan beavatkozni akár az anyag szerkezetébe is. Annyit azonban tudunk, hogy képes erre… Ennek legismertebb példája a placebo jelenség, ahol nem létező hatóanyagok bevétele, ha hittel párosul, akkor a gyógyulás felveszi a versenyt a valódi gyógyszeres kezeléssel. (Egedi-Kovács Melinda írása.)
Korábban a témában:

Mindenki tapasztalhatta már, hogy ha egy betegséggel felkeres egy orvost, majd egy másik kollégáját is, egymásnak ellentmondó véleményekkel és megoldási javaslattokkal találkozik. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mit tegyünk ilyenkor: menjünk megoperáltatni magunkat, szedjünk gyógyszert vagy kövessük egy természetgyógyász kúráját esetleg forduljunk a lelki okok felé és ott kezdjük az öngyógyítást? A legvalószínűbb, hogy azt az utat fogjuk követni, ami a saját hitrendszerünkkel harmóniában van.

Az azonos témához kapcsolódó meggyőződéseink összefüggő hálózatokat alkotnak a tudatunkban, ezeket nevezzük hitrendszereknek. Ezeknek több típusa létezik, mint például a saját tapasztalatainkból születő, a valamilyen vallási dogmát vagy filozófiát tartalmazó és a tudományos tényekhez kapcsolódó meggyőződéseink szövevényei. Az ok-okozat hitrendszerek, amelyek hétköznapi problémákra kínálnak megoldásokat szintén egy önálló kategóriát alkotnak. Ezeket a józan ész diktálja, ezért nem igényel erőfeszítést, hogy higgyünk bennük. Ide tartoznak az előző generációk summái az életről, a közhelyek, a népi vagy családi bölcsességek, mint például „járt utat járatlanra ne cserélj”, „ne szólj szám, nem fáj fejem”. Ezek a hitrendszerek nyújtanak leginkább komfortot, mert úgy érezzük, hogy törvényszerűségeket fogalmaznak meg az életről. Elfogadottak, kevesen vitáznak velük, noha a legtöbbször mély pesszimizmus húzódik meg mögöttük. Általában korábbi megfigyeléseken alapulnak, statikusak, ezáltal korlátozzák új dolgok felfedezésének a lehetőségét. Aki például a statisztikák miatt meggyőződésévé tette, hogy a betegség, amiben szenved halálos, az nehezebben ad esélyt magának egy váratlan gyógyulásra, vagy valamilyen kedvező fordulatra.

Ezzel szemben szinte naponta történnek indokolatlannak mondható, már-már csodával határos gyógyulások, amelyekre egyszerűen nem lehet logikus magyarázatot találni. A legújabb önismerettel és önfejlesztéssel foglalkozó módszerek egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy az ember képes kilépni az anyagvilág törvényeinek fogságából és akár meghaladni ezeket a korlátokat. Ilyen önfejlesztő rendszer, például az indiai Védák autentikus ismeretanyagán alapuló Life Sutra módszer, amely a 21. századi nyugati ember számára kínál könnyen alkalmazható technikákat, amelyek segítségével bárki elültethet a tudatalattijában egy olyan hitrendszert, amely támogatja és célzottan elősegíti például a gyógyulását egy betegségből. Az idei Everness Fesztiválon többek közt erről is bővebben hallhatnak az érdeklődők.

Az Everness Fesztiválról bővebben: www.everness.hu

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.