Élet-Stílus

Megerőszakolt kétéves kislány: ennyit ér egy megnyomorított élet

Egy éjszakán át küzdöttek az orvosok annak a kétéves kislánynak az életéért, akit múlt héten erőszakolt meg egy ismeretlen elkövető a főváros VI. kerületében. A 24.hu információi szerint az eset kedden vagy szerdán történt.

A tragédia részleteiről nem könnyű beszélni, a kisgyermekekkel szembeni szexuális fellépés az egyik legerősebb társadalmi tabu. A megrendítő testi következményekről és a magyar törvényhozás szigoráról kérdeztünk szakembereket.

Dr. Demjén László szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos a 24.hu kérdésére elmondta: minél kisebb gyermeket érint az erőszak, annál valószínűbb, hogy – ha egyáltalán meg tudják menteni az áldozat életét – súlyos, maradandó károsodásokkal kell számolni. Egy kétéves gyermek teste egy ekkora fizikai traumát nehezen vagy alig képes elviselni.

A gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak során gyakrabban nem a hüvelyben, hanem a végbélben történik a behatolás

– mondta el a Heim Pál Gyermekkórház gyermeknőgyógyászati rendelésének vezető főorvosa. A különböző hámsérülések és berepedések mellett – az erőbehatástól függően – megsérülhetnek a belső szervek, a kismedence, a húgycső, a hüvely, a végbél, illetve a méh és a petefészkek is.

Az ilyen kiskorban elszenvedett nemi erőszak következményeként – akár valamilyen tárggyal, akár ujjal vagy nemi szervvel történik a behatolás – széklettartási problémák, meddőség, kismedencei komplikációk léphetnek fel. Kisgyermekkortól pedig súlyos, pszichés, lelki problémák jellemzőek. 

Az utóbbi időben egyre több gyermek válik nemi erőszak áldozatává, ez a világszintű tendencia nálunk is megfigyelhető, ám Magyarországon az ilyen súlyos, ennyire fiatal gyermek ellen elkövetett erőszak viszonylag ritka – tette hozzá a főorvos.

Évtizedek a rácsok mögött

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Dr. Magyar György ügyvédet arról kérdeztük, milyen büntetés várhat az elkövetőre, ha kézrekerítik.

A hatályos Btk. szerint 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki 12 éven aluli személy sérelmére követ el szexuális erőszakot, további minősítő körülmény, ha az elkövető a sértett hozzátartozója, nevelője

-tudtuk meg dr. Magyar Györgytől, aki hozzátette: vizsgálni kell azt is, hogy a kislány milyen fizikai sérüléseket szenvedett, mert a szexuális erőszakon túl az elkövetőnek ezekért is felelnie kell.

Amennyiben sérülései életveszélyes állapotot idéztek elő, azért a törvény önmagában 2-8 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását teszi lehetővé. A halmazati szabályok alapján, amennyiben ebben a két bűncselekményben bűnösnek mondanák ki az elkövetőt,

akár 22 és fél év szabadságvesztés is kiszabható lenne vele szemben.

Dr. Magyar György szerint az elkövetőt csak akkor küldhetné kényszergyógykezelésre a bíróság, ha igazságügyi szakértő megállapítaná, hogy elmeműködésének kóros állapota miatt nem büntethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik