Élet-Stílus

Egy üzlet, ahol nyáron is karácsony van

Ki venne a nyár közepén karácsonyfadíszeket, hógömböt vagy éppen mikulás sapkát? Semmi sincs veszve, ha netán már most fel akarna készülni az ünnepekre. New Orleans francia negyedének egyik népszerű bevásárló utcáján nagy a kereslet az ilyesmire, egész évben nyitva tartó karácsonyi áruházat is üzemeltetnek.

Hatalmas dizájnos karácsonyfák és jókora mikulás szobrok csalogatják New Orleans francia negyedének egyik népszerű bevásárló utcáján, a Decatur street-en sétálókat a Santa’s Quarters nevű üzletbe, ami az Egyesült Államok déli részének legrégebbi karácsonyi boltja. Július végén, 33 fokos hőségben is sokakat vonz a megragadó kirakat, a párszáz négyzetméteres egész évben nyitva tartó karácsonyi bolt termékei nyáron is kelendőek.

“Nagyon sok visszatérő vásárlónk van innen New Orleans-ból és a világ minden részéről egész évben, mivel folyamatosan újítjuk a kínálatot. Sokan itt veszik meg a teljes karácsonyi szettjüket, de van aki csak ajándéktárgyakat vásárol nálunk. Kelendőek a helyi művészek által készített dolgok, a kagylóból készült karácsonyfadíszek, kandalló fölé akasztható mikulás zoknik, hógömbök, egyedi feliratozott díszek, égősorok, manók, fénylő-zenélő szerkezetek, adventi apróságok és persze a New Orleans feliratú, Luisiana kötődésű dísztárgyak”

– mesélte a 24.hu-nak az üzlet egyik eladója, Kim.

Kim, a Santa's Quarters eladója, Fotó: Koczka Máté
Kim, a Santa’s Quarters eladója, Fotó: Koczka Máté

Mint kiderült, a helyiek közül sokan egész évben tartanak karácsonyfát az otthonukban, így az ünnepi hangulat mindig belengi a házat. Hogy ne legyen unalmas, a dekorációt többször cserélik: Kim például a klasszikus karácsonyfa mellett állít Mardi Gras (húshagyókeddi fesztivál jellegzetes kosztümökkel) fát, nyári fát és még Halloween fát is.

A Santa’s Quarters az olcsó apróságoktól az egészen értékes tárgyakig árul karácsonyi dekorációs elemeket. Az üzletben megvásárolható legdrágább termék egy 800 dolláros, átszámítva nagyjából 225 000 forintos régi tévének kinéző szerkezet, amelynek képernyőjén át mozgó, zenélő karácsonyi történetek elevenednek fel. Ebből több fajtát is tartanak Mikulás havas otthonától egészen Jézus születésének jelenetéig.

Galéria
Fotó: Koczka Máté

Kim azt is elárulta, hogy egy mókás tradíciót követve sokan vásárolnak náluk uborka alakú-színű karácsonyfa díszeket. A legtöbb amerikai karácsonyfáján valahol elrejtve található egy “christmas pickle”, és amelyik gyerek először megtalálja, extra ajándékot kap a szüleitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik