Élet-Stílus

Direkt rászoknak a cigire a terhes tinédzserek

Azért kezdenek el dohányozni, hogy babájuk kisebb legyen, és könnyebb legyen a szülés. Mindezt a cigarettás dobozokon lévő figyelmeztető feliratoknak köszönhető.

Sokkoló eredményre jutott egy ausztrál egyetemi docens, amikor befejezte tízéves antropológiai tanulmányát a cigarettás dobozokon látható figyelmeztető feliratok hatására a dohányzási szokásokra. A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetemen (ANU) dolgozó  Simone Dennis a news.com.au weboldalnak elmondta: a kutatása alatt megdöbbenve fedezte fel, hogy a tinédzser lányok elkezdtek dohányozni, amikor kiderült, hogy terhesek lettek.

Mint kiderült, azért kezdtek el cigizni, vagy kezdtek többet cigizni, hogy gyereküknek minél kisebb legyen a születési súlya, és ezzel megkönnyítsék a szülést. „Olvasták a dobozokon, hogy a dohányzás csökkentheti az újszülöttek súlyát” – mondta el Dennis. Közlése szerint a terhesség miatt ijedt lányok legnagyobb félelme a szülési fájdalom, leginkább attól tartanak, hogy „úristen, hatalmas gyerekem lesz”, és a cigarettával akarták orvosolni a problémát.

Dennis közlése szerint néhányan csak ebből az okból kezdtek el dohányozni, mások erősebben kezdtek el cigizni, „remélve, hogy a dobozokon olvasható ígéret valóvá válik”. Sokkal jobban félnek a nehéz szüléstől, mint az olyan egészségügyi kockázatoktól, hogy gyerekük esetleg asztmás lesz, vagy attól, hogy a dohányzás növeli a halvaszületés esélyét – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik