Élet-Stílus

Programajánló: Grúz férfikartól a svéd népdalokon át a finn folk hopig, a Várkert Bazárban

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 13:32

Izgalmas nemzetközi produkciókkal és a műfaj legjobb itthoni előadóival jelentkezik Budapest friss zenei fesztiválja, a térben, időben és műfajban szerteágazó zenéket felvonultató Budapest A Cappella Fesztivál, mely a Dunapest kortárs összművészeti fesztivál részeként lesz látható a Várkert Bazár Öntőház udvarán, június 17-19. között.

Könnyed nyár esti szórakozást ígér Budapest zenei fesztivál kínálatának egy friss gyöngyszeme, a hangszer nélküli énekes zenéktől, a grúz polifonikus férfikaron és a megénekelt zimbabwei történeteken át a finn folk hopig reneteg stílust felsorakoztató Budapest A Cappella Fesztivál. A tavaly hagyományteremtő szándékkal indult rendezvény a nagy érdeklődés miatt idén jóval gazdagabbra, sőt, három naposra bővült, így péntektől vasárnapig túrázhatunk a világzenében.

Itt lesz a négy lányból álló Tuuletar, mely meggyőző bizonytéka annak, hogy a természetközeli finn hagyományból is születhet valami igazán vagány és városi, hiszen a beatbox és a finn folk lenyűgöző mixe egyáltalán nem mindennapi zenei élménytígér.

Akinek már volt szerencséje a bolgár többszólamú énekléshez, az tudja, milyen átható és különleges ez a hozzánk egyszerre közeli, mégis vonzóan más dallamvilág. Ezt képviseli hűen és tehetséggel az Abagar, négy fiatal énekesnő képzett hangján megszólaltatva.

Az éneklés öröme hatja át Vusa Mkhaya, a Bécsben élő, zimbabwei származású énekes-dalszerző zenéjét is. Dalai gyakran az “ubuntu” eszmeiség szellemében fogannak, mely emberiességen és a legtágabb értelemben vett emberi közösségen alapul. Zenéjében néha felsejlenek az ország közelmúltjának sötétebb pillanatai, de koncertjein természetesen a zene örömteli és felszabadító élménye kapja a főszerepet.

Grúziából érkezik és hozza el nekünk a polifónikus éneklés csodáját az Alaverdi. A különleges élmény garantált, amit az UNESCO által is elismert grúz polifónia egyedi hangzása ad, népviseletbe öltözött férfiak előadásában a komoly színpadi jelenlét mellett vokális poénokkal fűszerezve.

A Kongero pedig bemutatja azt a letisztult eleganciát, ami a svédek védjegye. Hibátlan pontossággal fonódik össze és kiséri egymást a négy női hang, bepillantást adva a svéd népdalok többnyire kedvesen indázó, néha visszafogottan melankolikus világába.

A zárónap sztárvendége Mamadou Diabaté. A New Yorkban élő Diabaté a jazz szintéren is fel-felbukkan, de elsősorban a 13. századig visszanyúló griot hagyomány modern mestere. Nemcsak továbbviszi Mali zenei hagyományát, de mint egy igazi mesemondó, albumról albumra új elemeket fűz zenéjébe.

Természetesen az a cappella műfaj itthoni képviselői is fellépnek majd a fesztiválon, így érkezik majd a hazai a cappella pop kiemelkedő együttese a Fool Moon. A közönséget elbűvölő játékos sárm és szvinges lazaság megtévesztő lehet: a Fool Moon úgy könnyed, hogy pontos és maximalista. A végeredmény: férfi énekhangon megszólaló színtiszta pop.

A Jazzation több, mint tíz éve képviseli a magas színvonalú a cappella éneklést hazánkban. A három női és két férfi hang egyenként is megállja helyét a színpadon, de kifejezőerejük együtt összeadódik. Legyen az jazz, népzene vagy pop, a Jazzation kifinomult és értékes produkcióval szórakoztatja hallgatóságát.

A Romengo régen kiérdemelt babérokat aratott a Hangvető által Budapestre hozott WOMEX15 nyitógáláján, ahol Lakatos Mónika mágikus hangja és az autentikus szatmári oláh zene a nemzetközi szakma egyöntetű csodálatát vívta ki. A sok munkával beérett elismerés és külföldi meghívások után is ugyanazzal a szerénységgel és hitelességgel játszanak, zenéjük hatása mégis elsöprő.

A teljes program itt érhető el, jegyek pedig az A38 honlapján vásárolhatók – péntekre és szombatra 2000, vasárnapra 1000, az egész fesztiválra pedig 4500 forintért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.