Élet-Stílus

Jól megszívja, aki fesztivál idején menne nyaralni

balaton-sound(1)(1)(430x286).jpg (balaton sound)
balaton-sound(1)(1)(430x286).jpg (balaton sound)

A hazai fesztiválok nemcsak reklámnak jók, de a költségvetésnek is jót tesznek: a – főleg turistáknak köszönhető – megnövekedett fogyasztásból és az igénybevett szolgáltatások számának emelkedéséből befolyt adók plusz bevételnek számítanak. Ezeknek egy nagy szeletét jelentik a szálláshelyek, ezért utánanéztünk, mennyire dobja meg az Airbnb oldalán található kiadó szobák és lakások árait a VOLT, a Balaton Sound, vagy éppen a Sziget Fesztivál.

Hogyan számoltunk?

Megnéztük, mennyibe kerül egy szoba, illetve lakás átlagosan éjszakánként a fesztivál alatt az adott helyszín környékén (a VOLT esetében Sopronban, a Szigetnél Budapesten, a Soundnál pedig Zamárdin és Siófokon). Ezután új keresést indítottunk, ahol már arra voltunk kíváncsiak, hogyan alakulnak az árak az adott eseményt megelőző és követő időszakban. Két dolgot vártunk, mindkettő beigazolódott: a kiadó ingatlanok a fesztivál napjai alatt a legdrágábbak, illetve – valószínűleg a szűkösebb kínálatnak köszönhetően – vidéken drágábbak a vendégéjszakák.

Zamárdi a legdrágább

A legkevesebb pénzért a fővárosban hajthatjuk álomra a fejünket a Sziget előtti héten: akkor csupán 10 ezer forintot kell fizetni egy napért átlagosan, így megéri turistaként kicsit korábban érkezni, ha a koncerteken kívül látni is szeretnénk valamit Budapestből. Sokkal többet később sem kell fizetni: a fesztivál alatt 12 500 forint egy éjszaka, míg utána 11 000. A kiadó lakások árai is hasonló tendenciát mutatnak: augusztus elején átlagosan 20 ezret kérnek el a bérbeadók, a hónap közepén 28-at, a második felében pedig 22 ezret.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A VOLT esetében nincs akkora különbség (mindössze tíz százalékos az eltérés), a Soundnál viszont elég tetemes: ha június utolsó és július első napjaiban szállnánk meg Zamárdin vagy Siófokon, akkor átlagosan 16 ezer forintot kell otthagynunk egy szobaért éjszakánként (lakás esetében 28-at), míg a fesztivál alatt ez 26 (illetve 34) ezer forint.

Már az is felér egy kisebb csodával, hogy még akadnak kiadó ingatlanok:

általában a fesztivál időpontjának kihirdetése után pár héten belül elkel az összes – nem meglepő, hogy a számításunkba is többnyire siófoki helyszínek kerültek.

Számít ez?

Lehet, hogy éjszakánkénti lebontásban nem akkora a különbség, de ha valaki a fesztiválok egészén maradna, akkor már sokkal inkább. Sopronban öt éjszakáért összesen 10 ezer forinttal kell többet fizetni akkor, ha a VOLT alatt, és nem utána egy héttel vennénk ki egy szobát, Zamárdiban pedig 45 ezer forinttal kevesebbet kell költenünk, ha a Sound előtt, és nem alatt töltenénk el ugyanennyi időt. Mivel a Sziget hosszabb (összesen 8 éjszaka), így ott a különbség is nagyobb: ha csak egy szobát bérlünk, akkor 15 ezret, lakás esetében viszont 60 ezret bukunk a fesztivál előtti időszakhoz képest.

táblázat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik