Élet-Stílus

Oszló zombiként fotózta saját gyerekeit, habzik az internet szája

A profi fotós, Alana Hubbard nem érti, mi a baj a valóban ízléstelen képekkel.

Kedves olvasó, szerinted rendben van ez a kép?

Hát ez?

Mutatunk még egyet.

A sztori egyszerű. Egy profi fotós, Alana Hubbard cosplay-fotózást szervezett a Walking Dead című sorozat tiszteletére. Gyerekekkel. Akik zombikat játszottak. Meg azokat, akik megölik a zombikat. Ez önmagában talán még rendben is lenne, csakhogy Hubbard kicsit túltolta a biciklit: egyrészt a gyerekek egy részét véres, oszló zombikká photoshopolta, másrészt akad egy kép is, ahol az egyik pisztolyt szorít a másik fejéhez. Ja, hogy azt még nem is mutattuk? Tessék!

A teljes album egyébként itt található.

A koncepció szerint minden egyes kép a sorozat egy-egy fontos pillanatát idézi fel. A fotós szándéka szerint vicces, játékos, cuki az egész, már csak azért is, mert saját két gyereke is szerepel rajtuk. Az internet – köztük a legtöbb szintén profi fotós – azonban nem gondolta így: hatalmas botrány kerekedett a képekből, amelyek azóta körbejárták a világot. A kritikusok véleménye egyöntetű: ízléstelenek, erőszakosak és – főleg ebben a terrorizmus sújtotta hangulatban – pont nem azt az üzenetet közvetítik, amit a fotós szeretett volna.

Hubbard azonban a jelek szerint nem csak nem ért velük egyet, hanem konkrétan nem érti, mi a baj az egésszel. Először is: ahova csak lehetett, elhelyezte a figyelmeztetéseket, hogy a képek sokak számára felkavaróak lehetnek. A Facebook ráadásul így is kiblőrözte a képeket, azok csak kattintásra bújtak elő. Ilyet még nem is látott a közösségi oldaltól – magyarázta a Petapixel magazinnak.

A legviccesebb érve talán a következő:

Nincs joguk panaszkodni, mert senki sem kérte őket, hogy nézzék meg a képeket. Ha úgy döntöttek, figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést és felnőtt döntést hozva megnézik a képeket, akkor viselkedjenek is felnőttként és tiszteljék a művészetemet!

Felhozta azt is, hogy terjedt már el a közösségi médiában – divatos kifejezéssel: virális tartalomként – egy korábbi fotója, amit nagyon szerettek, “most meg mintha valami főgonosz lennék” – panaszkodott a hálátlan közönségre. Van persze pozitív oldala is annak, hogy egy kicsit megint híres lett – még Hong Kongból is hívták hajnali háromkor -, például a sorozat készítői is megkeresték, hogy publikálnák a képeket, de összességében mégis bántja, hogy emiatt utálják, főleg a fotósok hozzáállása a sértő. Ők ugyanis szerinte azzal dicsekednek egymás között, hogy ki hogyan jelentette őt a Facebooknál. Ahelyett, hogy megvédenék őt, inkább irigykednek – summázta a helyzetet Hubbard.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik