Élet-Stílus

Mérgező gyerek evőeszközök: eladás előtt csak a gyártó vizsgál, a hatóság nem

Kedden egy kínai eredetű, mintákkal díszített gyerek reggelizőkészletet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kadmium- és kobaltkioldódás miatt. Kobaltra kis mennyiségben szüksége van a szervezetnek, nagyobb mennyiségben azonban veszélyes lehet, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a lehetséges rákkeltő anyagok csoportjába sorolta. A kadmium egy olyan, a környezetben szinte mindenhol előforduló, erősen rákkeltő szennyezőanyag, amely képes felhalmozódni a szervezetben.

A visszavonásról szóló cikket ezrek osztották meg a Facebookon, rengeteg olvasó szegezte nekünk a kérdést:

miért csak utólag ellenőrizték a gyerekek számára készült, élelmiszerrel érintkező terméket, miért nem a forgalmazás előtt?

A Nébih 24.hu-nak küldött válasza szerint a forgalomba hozatal előtti vizsgálat minden esetben a gyártó felelőssége. Az uniós jogszabályok szerint az élelmiszerrel érintkező anyagoknál az anyag gyártójának kell igazolni, hogy a termék megfelel a vonatkozó előírásoknak.

A termék jogszabályok követelményeknek való teljesüléséért az előállító, illetve nem magyar előállítású termék esetében az első magyarországi forgalomba hozó a felelős. A hatóság az előállítás és a forgalomba hozatal bármely szakaszában ellenőrizhet

– közölték, hozzátéve, hogy az Európai Uniós hatóságok feladata az, hogy ellenőrizzék a gyártókat, a forgalmazókat valamint a termékeket, hogy betartják-e a vonatkozó rendelkezéseket.

A reggeliző készletnél a német hatóság végzett piaci ellenőrzést, a laboratóriumi vizsgálat pedig határérték feletti kioldódást állapított meg, így a KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a reggelizőkészletet. Az Európai Unió gyors riasztási rendszerén (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) keresztül értesítették az összes, kiszállításban érdekelt tagországot, így Magyarországot is.

Sokakban felmerült az is, hogy visszakaphatják-e pénzüket. A Nébih szerint

a forgalmazó dönthet arról, hogy a vásárlók visszavihetik-e a terméket, és meghatározhatja a kártalanítás módját is, a hatóságnak azonban erre nincsen ráhatása.

Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

A kínai és hongkongi műanyagok gyanúsak

A Nébih-et megkérdeztük arról is, hogy vannak-e olyan országok, ahonnan különösen sok problémás termék érkezik. A hivatal tájékoztatása szerint vannak: a Kínai Népköztársaságból és Hongkong Különleges Közigazgatási Területről származó, vagy ott feladott poliamid és melamin műanyag konyhai eszközökre külön jogszabályi rendelkezés van, mivel az ebbe a kategóriába tartozó termékeknél nagyobb százalékban merült fel kifogás.

A jogszabály értelmében az importőrnek minden egyes szállítmány esetében szabályszerűen kitöltött nyilatkozatot kell benyújtania az illetékes hatóságnak arra vonatkozóan, hogy az megfelel a primer aromás aminok és formaldehid élelmiszerbe való kioldódását szabályozó előírásoknak, a nyilatkozat mellé laboratóriumi jegyzőkönyvet kell csatolni. Ezen felül az első beléptetési helyen működő illetékes hatóság okmányellenőrzést, valamint azonossági és fizikai ellenőrzést, továbbá a szállítmányok meghatározott százalékánál laborvizsgálatot is végez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik