Élet-Stílus

A film, amiben a Beatles dobosa egy tökkelütött ősembert játszik

Az 1981-es Barlangembert kötelezővé kellene tenni a fárasztó, de gyilkos humort kedvelőknek és a Beatles-rajongók számára. És van benne bekábítószerezett T-Rex is!

A sokszor teljesen butának hitt ősemberekről vicceskedő trashfilmet forgatni igazán nem nehéz, az elmúlt harminc évben azonban két, mindent alul (vagy felül?)múló alkotás született: a 2004-ben bemutatott, beszédes című, Gérard Depardieu-t is felvonultató RRRrrrr!!! (ezt teljes hosszában itt nézheti meg), valamint az 1981-es Barlangember, melynek főszerepében az orosszá vedlett Obelixnél jóval fontosabb popkulturális ikont, a Beatles egykori dobosát, Ringo Starrt láthatjuk.

ringo-starr-in-grottmannen-(1981)

A bubifrizurás fiúkkal indult zenekar tíz éves fennállása után, 1970-ben Starr a szólókarrier irányába indult, de számos alkalommal továbbra is együtt játszott Lennonnal (és Yokóval), vagy épp George Harrison albumain működött közre. Filmes karrierjét még a Beatles-éra végén, 1968-ban a Candy című filmmel kezdte meg, melyet máig tucatnyi más alkotás is követett – így egy rakás zenei témájú dokumentumfilm, vagy olyan egész estés produkciók, mint a Son of Dracula című zenés vígjáték, a Liszt Ferenc életét feldolgozó Lisztománia, a spagettiwestern Blindman, vagy a kétrészes Alice Csodaroszágban-tévéfilm – és persze a Barlangember:

Az 1981-ben bemutatott, érthetetlen halandzsanyelven operáló film egy törzs sokat bántott tagjáról, Atukról (Ringo Starr) szól, aki a történet szerint “időszámításunk előtt egyzillió évvel, október 9-én” ráébred, hogy beleszeretett a szemét törzsfőnök, Tonda gyönyörű, de kissé talán sekélyes párjába, Lanába (Barbara Bach).

A film érdekessége, hogy Ringo és a filmbéli Lanát alakító, az A kém, aki szeretett engem Bond-lányaként emlékezetessé vált Barbara Bach itt találkozott először, majd egy évvel később össze is házasodtak. Máig együtt élnek.

Fotó: Gregg DeGuire/Wire Image
Fotó: Gregg DeGuire/Wire Image

A teljes film itt érhető el:

A fárasztó, de gyilkos humor kedvelőinek, valamint Beatles- és Monty Python-rajongóknak mindenképp kötelező darab!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik