Élet-Stílus

Húsfasiszták támadtak egy vegán étteremre

A grúz nácik nem tolerálják, ha valaki nem húsevő. Vagy ha meleg. Vagy ha külföldi.

Elég gyakran hallunk olyan esetekről, hogy heteroszexuális emberek nem bírják elviselni, hogy vannak nők, akik a nőket szeretik, és vannak férfiak, akik a férfiakat.

A homofóbiánál viszonylag ritkább, de úgy tűnik, létező jelenség a vegánok iránti – tettlegességig fajuló – gyűlölet. Igen, jól értik: vannak emberek, akik húst esznek, és közben rettenetesen zavarja őket, hogy akadnak olyan embertársaik, akik viszont nem fogyasztanak állatokat.

Május 29-én hasonló okból elkövetett gyűlölet-bűncselekmény történt: Tbilisziben hússal felfegyverkezett emberek támadtak rá egy Kiwi Cafe nevű vegán étterem vendégeire és alkalmazottaira.

A húsfasiszták, mint kiderült, valójában mezei nácik voltak,

akik korábban már érdeklődtek a hely látogatóiról (például, hogy meleg vendégek járnak-e oda), és zavarta őket az is, hogy nemcsak grúz, hanem külföldi felszolgálók is dolgoznak a vendéglőben.

A Szabad Európa Rádió oldaláról kiderül, hogy a neonácik nyársokkal és grillhúsokkal érkeztek a helyszínre, a nyakukban virslit viseltek. Rágyújtottak az étteremben; szándékosan hangos beszéddel zavarták a filmvetítést; a hús egy részét megették, másik részével dobálni kezdték a vendégeket. Verekedést provokáltak, egy nőt a hajánál fogva rángattak ki a helyiségből, és a földre taszították. Az üzlethelyiség tulajdonosának fia késsel jelent meg, amivel mindkét felet fenyegetni kezdte – a nácik ekkor megfutamodtak.

facebook/kiwi.vegan.cafe/
facebook/kiwi.vegan.cafe

A Kiwi Café Facebook-oldalán található bejegyzésből kiderül: egy közelben lakó idősebb férfi is beszállt a perpatvarba, az étterem alkalmazottait szidta, a válaszukat pedig úgy torolta meg, hogy botjával arcon vágott egy vendéget, akinek eleredt az orra vére.

A helyzet szürrealitását csak fokozta, hogy a kiérkező rendőrök is az étterem alkalmazottait okolták a kialakult helyzetért. Úgy tűnik, Grúzia még nincs felkészülve az efféle extrém emberiségellenes magatartásra (hogy tudniillik valaki nem fogyaszt húst); mindenesetre az étterem illetékesei a bejegyzésben tudatták a gyűlölködőkkel és mindenki mással: a történtek ellenére is nyitva maradnak, és a jövőben is szívesen látnak bárkit, korra, nemre, nemzetiségre, bőrszínre, szexuális beállítottságra való tekintet nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik