Élet-Stílus

Focilabda nagyságúra dagadt a kisfiú feje

Császármetszéssel segítették világra Emont, a bangladeshi kisfiút, mert feje az átlagosnál kicsit nagyobb volt. Két év alatt azonban kilenc kilóra nőtt, ami egyéves gyermek testsúlyával egyezik meg, írja a DailyMail.

A kisfiú hydrocephalusban, másnéven vízfejűségben szenved, ami akkor alakul ki, ha az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, emiatt felszaporodik. Az agyát elnyomó víz miatt Emon sem járni, sem beszélni nem tud, sőt, még a végtagjait sem mozgatja.

A kétségbeesett szülők különböző orvosokhoz szaladtak, de a betegséget csak nagysokára tudták diagnosztizálni. Ami rosszabb, hogy a folyamatot viszont képtelenek megállítani, emiatt Emon feje folyamatosan nő.

Fotó: AFP / Roberto Schmidt
Fotó: AFP / Roberto Schmidt

Az agyvíz az agykamrákban termelődik, és a vénákon át a keringésbe kerülve szívódik fel. Szerepe többek között az agy védelme a mechanikai behatásoktól, de tartalmaz az idegszövetet tápláló anyagokat is. Normál mennyisége felnőttben 150ml, újszülöttben körülbelül 50 ml.

Nincs pénz külföldi kezelésre

A betegség születési rendellenesség és fertőzés következtében is kialakulhat, például ha a várandós édesanya mumpszos vagy rózsahimlős lesz. Ha nem kezelik, súlyos testi és szellemi fogyatékossághoz vezethet az agy tartós károsodása következtében.
A bangladeshi orvosok azt tanácsolták a szülőknek, hogy külföldön kezeltessék a gyereket, de túl szegények, hogy bárhova is menjenek.
Fotó: Abisek Saha
Fotó: Abisek Saha

A kisfiú esete azután került napvilágra, hogy egy másik kisgyermeken, Roona Begumon valamelyest segítettek, miután New Delhiben műtétek sorozatát végezték el rajta. A kétéves kislány fejének átmérője 94 centiméter volt, de sikeresen csökkentették 58 centire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik