Élet-Stílus

Valami történik a nőkkel szex után, amiről beszélni kellene

Egyetemista nők csaknem fele számolt be post-coital tristesse (PCT) szindrómáról, ami nem mást, mint „közösülés utáni szorongás”, írja az Independent. Az elnevezés a szexuális aktust követő öt perc és két óra közötti időszakban fellépő szorongásra, illetve melankóliára utal.

Csak a kakas és a nő nem szomorú szex után (?)

A jelenség nem új felfedezés, a neves görög filozófus, Galen állítólag már Kr.u. 150-ben leírta, hogy “minden állat szomorú szex után, kivéve a nők és a kakas.”

Galen megállapítását nem lebecsülve mégis meg kell állapítani, hogy a szexuális együttlét után jelentkező melankólia egyáltalán nem olyan ritka a nőknél, mint gondolnánk.

Egy nemrég napvilágra került felmérés szerint, amit egyetemisták körében végeztek, a nők 46 százaléka átélt már élete során PCT-t.

A 230 válaszadó több mint öt százaléka azt is hozzátette, hogy a felmérést megelőző négy hétben is észlelték magukon a kellemetlen tüneteket.

A közösülés utáni szomorúság és a kapcsolatok intimitása között nem találtak összefüggést.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy minden tizedik (egy ausztrál felmérés szerint minden harmadik) nő szenved ebben, ami szorongással, melankóliával, depresszióval, sírhatnékkal, de akár ingerlékeny, szélsőséges esetben agresszív viselkedéssel is járhat.

A Queenslandi Technológiai Intézet kutatói azt feltételezik, hogy az orgazmus után végbemenő hormonális változások okozzák a negatív hangulatváltozást, melyek elsősorban az izgalom csillapításáért felelnek.

A kutatást vezető  Robert Schweitzer szerint evolúciós funkciói vannak a jelenségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik