Élet-Stílus
ujraelesztes(430x286)(1).jpg (újraélesztés, fuldokló, )

Itt a 4. Nagy Elsősegély Teszt – van még mit tanulni

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 17. 15:05

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány már negyedik éve mérte fel az elsősegély tudást.

Ha valaki megvágja a csuklóját mellettünk, őt már nagy eséllyel meg tudjuk menteni, és már azt is eleget hallottuk, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztanunk naponta. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2016-is Nagy Elsősegély Tesztje ugyanakkor számtalan hiányosságot is jelzett. Az Elsősegély Tájékozottsági Index (mely az összes helyes válasz és az összes feltett kérdés hányadosából mutatja meg, hogy egy 10-es skálán milyen eredményt értek el a megkérdezettek) négy éve 6,8, 2014-ben 7 pont, 2015-ben 7,1 pont, míg idén újra 7 pont volt.

A felmérést így értékelte dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke.

Idén negyedszerre indultunk neki a legfontosabb egészségügyi kérdések és válaszok felmérésének, remélve, hogy a korábbiakhoz hasonlóan az eredmény 2016-ban is jobb lesz, mint a megelőző években. Örömmel láttuk, hogy ez több kérdés esetében valóban így is lett. Azonban még mindig vannak sajnos hiányosságok az újraélesztést vagy a magas vérnyomást illetően, illetve a gyermekek lázcsillapítására vonatkozó új szemléletnek köszönhetően.

Reményre ad okot, hogy az agyrázkódás tünete a hányinger, az aluszékonyság és a szédülés, a válaszadók nagy többségében (78,35%-nak) már rögzült. Még mindig egy jelentős hányad (közel 17%) szerint azonban a fülzúgás, a beszédzavar és a szédülés is jelzés értékűek, pedig az első kettő nem tünete az agyrázkódásnak. Nőtt azok száma, akik helyesen járnának el, ha üvegszilánk kerülne a szemünkbe. A korábbi 67%-hoz képest idén már 71,30% tudta, hogy mindkét szemet steril gézlapokkal kell lefedni, utána pedig szakorvoshoz kell fordulni.

Az ajánlott napi folyadékbevitel mennyiségét idén is a legtöbben (96,09%) 2-2,5 literre tették helyesen, ami azt jelzi, hogy bár nem feltétlen tartjuk magunkat ehhez, de ebben a kérdésben legalább már egyértelműen tudjuk, mi lenne az ideális. Csuklóvágás esetén a tavalyi 87,74%-hoz képest idén 89,15% tudta, hogy a sérültet le kell fektetni, karját megemelni, és a vérzésre kötést tenni. A konyhai balesetek kezelésében is fejlődtünk, a korábbi 74%-hoz képest már 75,75% tudta, hogy ha leforrázzuk a kezünket, azonnal hideg folyó víz alá kell tartani. Érdekes azonban, hogy a hidegvizes borogatás tévhite még mindig több mint az emberek 20%-nak fejében él.

Amit még mindig nem tudunk

Van néhány kérdés, amelyekre oly mélyen rögzültek a rossz válaszok, hogy a folyamatos ismételgetés is csak lassan hoz javulást. A magas vérnyomás értékét például még mindig csak 60,11% tudja helyesen belőni 140/90 fölé. A 150/100 feletti érték, amire a rossz választ adók jelentős része voksol, bár elsőre nem tűnik annyira nagy különbségnek, az ember közérzete, egészsége és élete szempontjából óriási különbség lehet. Szeszélyes időjárásunk még nem fenyeget azzal, hogy el kelljen látnunk a tűző napon egy ájultat, de ez jobb is így, mert a helyes eljárást még mindig nem ismeri a válaszadók több mint 60%-a. Érdemes elismételni, hogy ilyenkor az ájultat árnyékba kell húzni és testét valahogyan lehűteni.

Mi a teendő, ha gyermekünk magas láztól szenved? Az újfajta orvosi megközelítés alapján nem szükséges egyből lázcsillapítót adni, mert a láz a betegség leküzdését segíti. Csak a közérzet javítására érdemes gyógyszert választani. Ezt azonban még alig 16% tudta, így ha ezt a kérdést is figyelembe venné a fenti számítás, az index 6,4 pontos lenne, de mivel ez annyira új információ, hogy még nem terjedt el a köztudatban, jelentősen torzítaná az eredményt – emlékeztet az alapítvány.

Továbbra sem vagyunk igazi életmentők

Tavaly a válaszadók 52,19%-a tudta a helyes választ, arra a kérdésre, miként kell jól újraéleszteni. Még idén is csak 53,9% adott helyes választ. 2013-ban az első felmérés idején ez a szám 42% volt, így a javulás érezhető, de a 10%-os javulás 2014-re következett be, azóta kicsit megtorpant a helyes választ adók növekedésének száma.

Pedig a teendő „csupán” a fej hátrahajtása és szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás és mellkasnyomás 30:2 arányban.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke szerint vannak még hiányosságok, de nem adják fel, mert amin emberéletek múlhatnak, az megéri az időt és az energiát. Hisznek benne, ha eleget ismétlik, végül mindenkihez eljut az életmentő információ.

Aki a szájon át történő újraélesztést nem szeretné alkalmazni, annak a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomása ugyanúgy lehetőség lehet egy emberi élet megmentésére. A megfelelő ütemben és erővel végzett mellkaskompresszió a segítség megérkezéséig ugyanis valóban életmentő.

A Nagy Elsősegély Teszten 1304 főt kérdeztek meg, a teljes magyar lakosság tekintetében nem reprezentatív, online lekérdezéssel. A kutatás 2016 áprilisában készült a Facebookon, önkéntesen. A válaszadók 77 százaléka nő volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.